Co prozradil úlomek římské nádoby

23. září 2010

Archeologové učinili nedávno v obci Mikulovice nedaleko Pardubic zajímavý objev. Nalezli střep, který má pro dějiny této oblasti velký význam. O čem vypovídá?

Mikulovice sice nejsou tak proslulé svými nálezy, jako například Dražkovice, Rosice nad Labem či Trnová, odkud pocházejí artefakty kultury popelnicových polí, nebo Opatovice nad Labem, Blato či Pardubice - Hůrka, které také obohatily archeologickou sbírku Východočeského muzea v Pardubicích, přesto se tímto objevem dostal do rukou archeologům další důkaz, potvrzující existenci starověkého obchodního spojení českých zemí s římskou říší. Tímto důkazem je zlomek zvláštního typu keramiky, který je označován jako terra sigillata.

Terra sigillata však nepatří v Čechách ve srovnání s ostatním hrnčířským zbožím římských provincií k častým nálezům. Ve východních Čechách známe pouze tři místa, kde byla tato keramika nalezena. Zlomek z Mikulovic je mezi ostatními nalezenými zlomky zdaleka nejzachovalejší.

Tento typ římské importované keramiky byl u starých Germánů, kteří sídlili v Čechách od počátku našeho letopočtu do 5. století po Kristu, oblíbený zejména pro svou oranžovočervenou barvu a rozmanitou reliéfní výzdobu. Proto si na části úlomku můžeme prohlédnout vyobrazení lva nebo kozorožce. A proč zrovna tato zvířata? V pozdním starověku totiž svůj význam získaly kromě italských dílen také dílny severoafrické. Nádoby bývají proto zdobeny ornamenty zvířat. Mnohem častější jsou křesťanské scény a některé bývají hladké, bez ornamentů, což záleží na místě vzniku.

Pokud byste však chtěli znát přesnou dataci výroby, místo jejího vzniku a dobu, kdy byla tato nádoba používána, nesmíte být netrpěliví. Zloměk čeká ještě dlouhé zkoumání. Zatím je uschovaný v igelitovém pytlíčku a opatruje ji Mgr. Radko Sedláček se svým kolegou Mgr. Janem Jílkem, kteří pomocí zachovaného kolku určí přesné stáří této nádoby a její původ.

Příspěvek můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 13. 4. 2007.

autor: Teresa Babková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.