Co dokáže poškrábat diamant

23. září 2010

Na Kalifornské univerzitě vyrobili materiál schopný poškrábat diamanty. Neobvyklé je, že vznikal za normálního atmosférického tlaku.

Diamant je nejtvrdší známý materiál, který se dá použít k opracování jiných tvrdých materiálů. Věc má ovšem háček - diamant se příliš nehodí k vrtání čehokoli, co obsahuje železo. Při vysokých otáčkách vrtačky totiž ze železa a diamantového uhlíku vzniká sloučenina karbid železa, což diamantový hrot znehodnocuje. Alternativou je druhý nejtvrdší materiál nitrid boru, který se však musí vyrábět při extrémně vysokém tlaku.

Vědci z University of California popisují, jak hledali materiál, který by disponoval stejnou tvrdostí jako nitrid boru, ale dal se připravit za normálního atmosférického tlaku. Vycházeli ze skutečnosti, že tvrdost materiálům dodávají kovalentní vazby, které vznikají sdílením elektronových párů mezi jednotlivými atomy v molekule. Při hledání vhodných vazebných "partnerů" se dostali ke kovovému prvku rheniu, které je schopné vytvářet velmi pevné kovalentní vazby s atomy boru. Tím vzniká diborid rhenia, který splnil veškeré požadavky a dokonce předčil očekávání: za určitých podmínek je údajně schopný poškrábat diamant.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.