Čipy hlídají brankovou čáru

23. červen 2006

Světový fotbalový šampionát v Německu je událostí nejen sportovní, ale svým způsobem také technologickou. Poprvé v historii vrcholových fotbalových soutěží tu rozhodčím pomáhá čip zabudovaný do fotbalového míče. Díky vyhodnocování jeho pohybu v reálném čase by se už nemělo stávat, že rozhodčí odpíská gól, zatímco diváci díky kamerám jasně vidí neplatnost branky - nebo naopak.

Systém přesného vyhodnocování pohybu míče po hřišti vyvinul německý Fraunhoferův institut pro integrované obvody společně s firmou Cairos Technologies AG. Je založen na vysílacím čipu v míči a přibližně deseti přijímacích stanicích rozmístěných kolem hrací plochy. Jejich údaje pak vyhodnocuje centrální počítač. Díky extrémně vysoké přesnosti kmitočtu vysílaného signálu i vyhodnocování může v kterémkoliv okamžiku rozhodčímu vysílačkou oznámit, že míč skutečně celým svým objemem překonal brankovou čáru.

Myšlenka čipu v míči není nová - původně však reagoval na přechod přes brankovou čáru jen zvukem. Teprve systém Cairos mu ale dal prakticky využitelnou podobu. Ještě důležitější však je, že se (po několikaletém testování v juniorských soutěžích) podařilo překonat odpor funkcionářů fotbalové federace.

Systém Cairos umožňuje v reálném čase sledovat polohu míče i nohou hráčů

Systém by však mohl dokázat ještě mnohem víc: už dnes není problém jej upravit tak, aby rozhodčí nahradil úplně. Pokud se totiž k míči s čipem ještě přidají speciální "očipované" chrániče vyvinuté firmou Adidas, umožní nejen přesně v 3D prostoru sledovat polohu každého hráče ve všech okamžicích hry, ale také pohyby jejich nohou; jak vůči míči, tak i vůči nohám (či jiným částem těla) protivníka. Půjde tedy okamžitě počítačově identifikovat porušení pravidel. Co by to znamenalo pro fotbal jako takový, asi není třeba připomínat - obzvlášť aférami prolezlé české soutěže by možná rázem získaly zpět svou sportovní zajímavost. To je ale zatím pro fotbalovou federaci příliš převratná novinka, než aby v dohledné době uvažovala o jejím zavedení. Otázkou také je, zda se časem nevyskytnou pokusy o rušení nebo jiné ovlivňování signálu.

Údaje z čipů zaznamenávají přijímače rozmístěné kolem hrací plochy

Nástup čipů do vrcholných fotbalových soutěží ale stejně už asi nic nezastaví a objeví se i v jiných aplikacích. Například lékařům fotbalistů AC Milano umožňují při tréninku sledovat stav organismu hráčů. Počítačové vyhodnocování telemetricky snímaných dat umožnilo optimalizovat tréninkové dávky, předvídat příští vývoj výkonnosti i celkového zdravotního stavu a předcházet svalovým zraněním. Podle britské futurologické studie Technology Timeline budou mít nejpozději okolo roku 2010 fotbalisté čipy umožňující na dálku sledovat hru implantované uvnitř těla - asi jako dnes psi, byť za poněkud jiným účelem...

Nepatrné rozměry vysílacího čipu umožňují snadné zabudování do míče i do chráničů holení
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.