Čínský prezident posiluje svou moc. Ohrožuje tím sebe i stát

5. listopad 2017

Na posledním sjezdu čínské komunistické strany upevnil prezident Si Ťin-pching výrazně svou moc, ale jeho autoritářství není moudré a dlouhodobě jen přiživí odpor a protesty, komentuje vývoj v Číně irský server Irish Examiner.

Si Ťin-pching je nejen prezidentem, ale i generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny, předsedou Ústřední vojenské komise, náčelníkem hlavního štábu armády a předsedou výborů kybernetické bezpečnosti, hospodářství a financí.

Pan nekritizovatelný

Strana se také rozhodla začlenit do svých stanov jeho světonázor s názvem „Myšlenky Si Ťin-pchinga o nové éře socialismu se specifickými čínskými vlastnostmi“. Si je tak po Mao Ce-tungovi teprve druhým čínským politikem, jemuž se takové pocty dostalo ještě za života.

Si Ťin-pching má dnes obrovskou moc, a to představuje vážnou hrozbu nejen pro stát, ale i pro něj. Jeho cílem je posílit čínskou ekonomiku a vojenskou moc, bojovat proti korupci a zcela si podřídit média.

Jeho myšlenky a jméno budou zakotveny v partajních stanovách, což vyloučí jakoukoli kritiku nebo nelichotivá odhalení, protože vše, co bude v rozporu s prezidentovou oficiální linií, bude útokem na oficiální kánon. Si Ťin-pching chce zcela vyloučit nezávislou žurnalistiku a zadusit i sociální sítě. Jejich zablokování by však mohlo být jeho největší chybou.

Jeho myšlenky a jméno budou zakotveny v partajních stanovách, což vyloučí jakoukoli kritiku nebo nelichotivá odhalení, protože vše, co bude v rozporu s prezidentovou oficiální linií, bude útokem na oficiální kánon. Si Ťin-pching chce zcela vyloučit nezávislou žurnalistiku a zadusit i sociální sítě. Jejich zablokování by však mohlo být jeho největší chybou.

Prezidentova touha omezit média není nic nového. „Neukázněné“ novináře, jejichž „některé projevy hraničí s velezradou“, kritizoval už v roce 2013. A jeho následné počínání bylo vždy v souladu s jeho názorem.

Logo

V Maových stopách

Si Ťin-pching se netají tím, že média musí řídit komunistická strana a v čele všech mediálních institucí musí stát politické osobnosti. Totéž tvrdil i Mao, podle kterého je žurnalistika příliš důležitá, než aby se mohla ponechat na novinářích. A tak za posledních pět let přišly noviny a televizní stranice v podstatě o veškerý prostor, který získaly za Teng Siao-pchinga.

Novináři dnes už nesmějí provádět žádnou investigativní žurnalistiku bez povolení všemocného cenzurního úřadu. A ten umožňuje jen vyšetřování někoho, koho chce strana zničit. Nejzvídavější noviny byly zrušeny už v roce 2013. Podle novinářů z Kuang-čou, kde jedny takové působily, teď tato oblast prožívá novinářsky nejtemnější doby od zahájení reforem Teng Siao-pchinga na konci sedmdesátých let.

Kanály čínské státní televize zrušily nebo výrazně utlumily všechny investigativní a analytické programy. Novináři, kteří v minulosti „zašli příliš daleko“ a byli za to propuštěni, dnes opět končí ve vězení. Podle Výboru na ochranu novinářů bylo loni vězněno 38 žurnalistů. Čína tak byla na žebříčku zadržovaných žurnalistů druhá na světě hned za Tureckem. A zahraniční korespondenti mají stále větší problémy získat čínské vízum a provádět investigativní práci.

Protesty nezadusí

Pro Si Ťin-pchinga ale představují největší hrozbu stále populárnější sociální sítě. Veřejná kritika se dnes netoleruje. Letos na podzim začaly čínské úřady vyšetřovat tři nejoblíbenější platformy a „zjistily“, že se na nich „objevuje obsah spojený s terorismem, nepodložené zvěsti a pornografie“.

Logo

Jak ale represe pokračují a sílí, roste i odpor společnosti a odhodlaní novináři a filmaři dál mapují stinné stránky Číny. Například film s názvem „Špičková technologie, nízká životní úroveň“ z roku 2012 ukazoval bloggery na kolech, kteří vyšetřují vládní cenzuru a zjišťují obrovské rozdíly v čínské společnosti.

Si Ťiao-pching velmi riskuje, když si myslí, že tento vývoj dokáže zbrzdit. Korupce, znečištěné ovzduší, nerovnoprávnost, zásahy byrokracie a státem ovládaná média budou dál zdrojem protestů. Prezidentovo rozhodnutí posílit autoritářskou vládu se ukáže jako velká chyba nejen pro něj a jeho zemi, ale i pro svět, ve kterém Čína hraje významnou roli, je přesvědčen Irish Examiner.

autor: gzb
Spustit audio