Čínská šance na Wall Street

8. říjen 2008

Současné finanční krizi se ve své pravidelné poznámce věnuje i zahraničněpolitický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák. Zaujaly ho zprávy, že bankéři a makléři z Wall Streetu by novou kariéru mohli odstartovat v Číně.

Ze všech koutů ekonomického světa přicházejí tísnivé zprávy. Island například ohlásil, že stojí krok před bankrotem, a japonské akcie ztratily finančně hrůzyplnou desetinu hodnoty. Jenomže co svět světem stojí, vždycky platilo i to, že na velké krizi vždycky někdo také vydělá. Anebo si to aspoň zpočátku myslí. Kdo to může být teď?

O slovo se vehementně hlásí Čína. Čínské banky se kojí nadějí, že díky propouštění na Wall Streetu získají ostřílené profesionály, kteří mají globální kapitálové trhy v malíčku. Byla by pro Čínu opravdu výhra získat tyhle lidi, v nichž mnozí Američané naopak vidí nevýkonné, líné kocoury ztučnělé bezpracným ziskem a odtržené od reálného života? Je to možné a Čína si rozhodně zaslouží příležitost, aby si to odzkoušela. Měla by mít z čeho vybírat.

"Americký finanční systém, který se zadrhl, vypuzuje talenty na optimističtější, rozvíjející se trhy," říká nadšeně mluvčí jedné z čínských bank. A dodává, že její instituce vystupňuje úsilí, aby naverbovala co nejvíce z těchto "mezinárodních talentů".

Mezinárodní talenty - jak hezky by to znělo, kdybychom v Česku neměli zkušenosti právě s tímto druhem! Jsou to i ti se startovní svazáckou kariérou, která jim ještě za starého režimu umožnila odjet například do západního Německa a naučit se tam jazyk, pak vstoupit do mezinárodní firmy a prodávat léky, a hned nato se stát třeba vrchním odborníkem na média. Pak se pravda může ukázat, že dotyčný neumí zhola nic, leč naštěstí pro něj je už v hledáčku lovců talentů a může po vyhazovu směle přejít do vysoké funkce právě ve finančním sektoru.

Ze srdce přeju Číně, aby na své mezinárodní talenty měla větší štěstí.

autor: msl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.