Čína čtvrtstoletí od masakru: Stabilní ekonomika je dobrá, ale demokracie je lepší, míní expert

4. červen 2014

Revoluční rok 1989 proměnil nejen střední a východní Evropu, ale také Čínu. Jaká je Čína 25 let po masakru na pekingském Náměstí nebeského klidu?

„Šlo o boj několika frakcí o kontrolu nad zemí a nad komunistickou stranou,“ řekl v našem vysílání o událostech 4. června 1989 ekonom a odborník na Čínu Vilém Semerák.

Podle něj to byl projev nejen veřejných protestů, ale i hlubokého konfliktu uvnitř vedení komunistické strany.

„Vyústění do masakru bylo z části taktickou chybou představitele reforem Čao C'Janga a špatného vyhodnocení situace v politbyru.“

Každopádně, požadavky reformního hnutí v roce 1989 nebyly dodnes ani z části naplněny, míní expert.

„Korupce a nepotismus jsou dodnes dva hlavní problémy, které tíží efektivnost čínského vedení a reforem.“

Čtěte také

Události roku 1989 byla možná poslední nezávislá kapka v boji za jiné ideály. „Současná Čína se spíš soustředila na materiální hodnoty,“ soudí Semerák.

„Je dobré mít stabilní ekonomiku, ale mít demokratičtější společnost bez korupce, kde se lidé nebojí mluvit o problémech, je ještě lepší.“

Číňané sice bohatnou, ale protože ve společnosti absentují jiné než materiální hodnoty, propojuje se ekonomika s politikou.

„Ve vedení komunistické strany jsou lidé napojení na největší firmy. Tyto tzv. princátka (ang. princelings) pocházejí z vedoucích rodin ve straně a mají ekonomickou moc.“

Kritici Číny sice poukazují na drastické sociální rozdíly, zoufalé pracovní podmínky, devastaci životního prostředí, ale proti dřívějším poměrům se stále jedná o velmi pozitivní posun dopředu.

„Pro většinu lidí se posledních 25 let ekonomická situace průběžně zlepšuje, i přes rostoucí sociální nerovnost,“ říká ekonom Vilém Semerák.

autoři: oci , bum
Spustit audio