Chudobě se daří i mezi bohatými Němci

17. říjen 2006

"Každý den je pro ně stejný, protože nepracují. Dlouho spí a koukají na televizi. Pro ně připravuje televize RTL odpolední soutěžní show. Živí se tučnou stravou, nepohybují se, jsou bledí a tlustí. Jejich děti se jmenují Denisa nebo Sidney a celý den si hrají s gameboyem. Navštěvují zvláštní školu, pokud vůbec chodí do školy.

Jsou novými chudými." Tak charakterizuje deník Die WELT nové německé chudé. Jejich počet v důsledku masové nezaměstnanosti v posledních deseti letech povážlivě narostl, jak upozorňuje v těchto dnech uveřejněná studie nadace Friedricha Eberta. Nadace ji zpracovala na základě zadání sociální demokracie.

Počet lidí, kteří žijí na hranici bídy, studie odhaduje na 6 a půl miliónu. Z toho dva a půl miliónu jsou děti. V průměru jde celkově o 8 procent Němců, z toho 20 procent v bývalé NDR, tedy každý pátý občan kdysi východního Německa, a 4 procenta ve starých spolkových zemích. Dvě třetiny z nich jsou bez práce, zbytek sice práci má, ale značně nejistou.

Ottmar Schreiner, poslanec za sociální demokracii z nastalé situace viní vlastní stranu. "Chudoba a vytlačování lidí na okraj společnosti nám přerostly přes hlavu," říká tento představitel levicového křídla ve straně. Podle něj jde o výsledek krátkozraké politiky někdejšího kancléře Gerharda Schrödera. Především se na problému značně podepsala reforma podpory v nezaměstnanosti, známá jako Hartz IV. Díky ní milióny ztratily jakoukoli šanci vymanit se z oblasti nízkých příjmů, nastartovat vlastní sociální vzestup.

Generální tajemník sociální demokracie Hubertus Heil problém nevidí jen jako materiální chudobu. Pro deník Tagesspiegel řekl: "Nová chudoba v naší zemi není jen materiální chudoba. Jde i o chudobu ve vzdělání, v kultuře, v šancích na zdravý život."

Studie Heilův úsudek jen potvrzuje: Materiální stránku věci však nijak nepodceňuje. Podle ní lidé postižení chudobou trpí největší myslitelnou finanční nejistotou. Doma se jim měsíčně sejde velice nízký obnos, nemají žádné úspory, naopak dluhy, a žádné zázemí v rodině. Cítí být státem opuštěni.

Nakonec to potvrzují i slova místopředsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Stefana Hilsberga. Hartz IV označuje jako "životní lež" předchozí rudo - zelené koalice. "Lidi jsme jen houpali," říká.

Petra Pau, místopředsedkyně poslaneckého klubu Levice nemá pro reakci sociálních demokratů na studii pochvalné slovo. Naopak. "To jediné, co je na studii překvapivé," říká, "je překvapená reakce sociálních demokratů." Její kolega Dietmar Bartsch jde dokonce dál. Onen jedinečný skandál, podle něj, spočívá v tom, že na jedné straně sociální demokracie díky vlastním zákonům vytvořila novou společenskou skupinu chudých, a na straně druhé si hraje na jejich obhájce.

Je samozřejmě otázkou, do jaké míry za růst počtu chudých v Německu nese zpřísněná politika podpory v nezaměstnanosti. Studie například není schopna rozkrýt, kolik z oněch statisticky chudých je chudých jen na papíře a statut nezaměstnaného využívají k získávání výdělků na černo. Ti rozhodně na Hartz IV naříkat nebudou.

Nicméně skutečnost, že mezi německými chudými se pohybuje dva a půl miliónu dětí, nedovoluje, aby se problém poukazem na šedou ekonomiku zahrával do autu. Způsob života, k němuž jsou tyto děti nuceny, jim zpravidla velké šance na sociální růst v životě i tak nenabízí. Reprodukce bídy, která nemá jen materiální pozadí, je v důsledku toho značně reálná a pravděpodobná. Ostatně před takovou lehkomyslností varuje i fakt, že od roku 2004 se počet dětí žijících v chudobě zdvojnásobil.

"Je nespravedlivé," nechala se slyšet kancléřka Angela Merkel, "že tolik rodin v Německu je závislých na sociální pomoci." Dětská chudoba, pokračují kritici jejího matného přístupu k problému, není jen nespravedlivá. Ničí stát, krade mu jeho budoucnost. A radí, aby problém integrace do většinové společnosti politici nevztahovali jen na etnické menšiny, žijící v Německu, ale i na sociálně slabé a z jejího života vytlačované Němce.

Možná je to dobrý nápad.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio