Checkpoint Charlie opět rozděluje Berlín. Radnice chce na jeho místě byty a hotel

V německé metropoli se rozhořel spor o to, zda někdejší hraniční přechod mezi východní a západní částí Berlína, známý jako Checkpoint Charlie změnit v hotel a novou rezidenční zónu. Podle odpůrců padne symbol studené války za oběť developerským plánům.

Architektka Theresa Keilhackerová a Christoph Sommer z územního plánování metropole se v deníku Der Tagesspiegel ptají, jestli má lokalita budoucnost jakožto historický symbol, ale zároveň i jako moderní místo blízké lidem? „Jedině tak by Berlín naplnil slib stát se městem svobody, tvořivosti a spoluúčasti,“ myslí si dvojice.

V opačném případě se prý záměr změní v běžný realitní projekt na mimořádně atraktivním místě. Berlíňanům se dnešní podoba Checkpointu příliš nezamlouvá. Je tu spousta stánků se zbožím a také nápodoba americké pohraniční boudy obložená pytli s pískem a s převlečenými statisty, kteří se fotografují s návštěvníky.

Kousek od místa, kde bývalá východoněmecká pohraniční stráž kontrolovala projíždějící vozidla i lidi, však začíná území nikoho, zanedbaná zóna čekající na svou šanci. Dosud je tam k vidění nápis Právě opouštíte americký sektor. V roce 2000 ale americkou strážní věž odstranili, aby zde mohly vyrůst obchody, informuje Der Tagesspiegel.

02542930.jpeg

Berliner Zeitung přidává, že pozemek patří berlínské radnici, ale město se už dohodlo se soukromou investiční skupinou Trockland. Mají zde vyrůst byty, úřady, restaurace a hotel s 380 pokoji. Šéf Trocklandu Heskel Nathaniel vzkazuje, že součástí návrhu je i muzeum studené války.

„Nepovažuji Checkpoint Charlie za developerský projekt, nýbrž za transformaci místa. Názory se různí, ale stejně tak se můžete ptát, co je to Berlín? Kapitalistické, nebo socialistické město? Nějaký čas ještě potrvá, než Berlín dokáže sám sebe nově definovat,“ říká za investora Nathaniel v listu Berliner Zeitung.

autor: rma
Spustit audio