Čeští zelení by měli být radikálnější a dělat větší „bordel“, radí publicista Půr

9. leden 2020

V Rakousku i v Německu roste politický potenciál tzv. zelených stran. Proč podobné úspěchy neslaví i česká Strana zelených? A je pro současnou místní politiku mlčení výhodou, nebo na to časem doplatíme?

Čtěte také

„Je dobře, že zde česká Strana zelených není. Vzhledem ke stavu, ve kterém je,“ říká v pořadu Pro a proti šéfredaktor zpravodajského webu Info.cz Michal Půr.

Obecně jsou prý čeští politici do značné míry uzavření za našimi hranicemi. „Ne příliš se dívají kolem sebe a reagují na vývoj ve světě, to vidíme nejen v klimatické politice.“

Matěj Stopnický, i když je to kontroverzní osobnost, by teď byl lepší lídr než Petr Štěpánek. Toho není vidět, ale pohybujeme se v tématech, ve kterých je třeba být vidět... Byl bych radikálnější, určitě bych dělal větší tzv. bordel a snažil bych se všechny překřičet.
Michal Půr

V Česku už jsme viděli spojení konzervativní pravice a Stranu zelených v Topolánkově vládě. „Vidíme to v Rakousku a uvidíme to asi i v Německu... Čeští zelení měli silného lídra Martina Bursíka, a teď ho nemají... Mladí dnes jdou za Piráty a čekal bych, že ti vytáhnou zelenou politiku, ale to se neděje.“

„Výrazná většina voličů vnímá ochranu prostředí jako důležité téma a je chyba politiků, že nejsou ochotni to uchopit... Například intenzivní zemědělství a jeho dopad na životní prostředí: téma, které má obrovský politický potenciál a jde přímo proti Andreji Babišovi (ANO),“ upozorňuje Michal Půr.

Zelení potřebují lídra

Čtěte také

„Je škoda, když absentuje strana tohoto typu, protože pak se parlamentní politika vychyluje ještě dál od klimatických témat. To je v současné době určitě na škodu,“ dodává komentátor Deníku Referendum Petr Bittner.

Dívat se ale zpátky do minulosti komentátor českým zeleným nedoporučuje. „Protože spolupráce s ODS a vládní angažmá roztříštilo napojení na tu část občanské společnosti, který byla straně nakloněna.“

Zelení vypadali po posledních volbách na klinickou smrt, ale současný vývoj spolu s tím, že má strana stále pořád spoustu aktivních členů, je příležitost. Pokud naše Strana zelených zvládne poslední sjezd, který je za chvíli, a využijí zkušeností evropských zelených stran..., tak je možné, že vstane z mrtvých.
Petr Bittner

Novinář věří, že kdyby dnes byly volby, Strana zelených by zaznamenala lepší výsledek. „Tehdejší debata byla tzv. uprchlická krize, kdy mediální diskurz zařadil stranu mezi tzv. vítače. Dnes je hlavní krizí ta klimatická, takže by to dopadlo jinak.“

„Strana ale potřebuje spíš lídra, který stranu nejdříve sjednotí... a přivede ji blíž k českému chápání konzervatizmu,“ odhaduje Petr Bittner.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.