Český terorista

31. prosinec 2003

Pokud to poslední dobou vypadalo tak, že patříme k zemím, kde řádí teroristé, závěr roku přinesl překvapivé zjištění. Většinu pumových útoků v Česku, respektive pokusů o ně, měl na svědomí jediný muž, osmašedesátiletý důchodce z Prahy, původním povoláním zámečník.

Nejen že nám v minulých měsících nesdělil, co má proti nemocnici v Praze-Vysočanech, proč se snaží vykolejit vlaky a co špatného spatřuje na různých pomnících a památnících, ale dokonce chtěl tajemství své nenávisti vzít s sebou do hrobu. Pokus o sebevraždu při zatýkaní mu ovšem, zdá se, nevyšel, jeho stav je prý stabilizovaný, a tím pádem žije i naděje pochopit jeho motivy. Není ale pravděpodobné, že byl náš terorista vycvičen Ládinem. Výbušniny vyráběl na koleně, rozbušky mu několikrát v kritické chvíli selhaly. Jedná se o amatéra, kterému v touze ve velkém ničit a ubližovat chybí potřebná dovednost. Díky tomu nejaktivnější český terorista při svých akcích nikoho nezabil a nejvážnější zranění nakonec způsobil sám sobě obyčejným nožem.

Zprávou posledního dne tohoto roku je skutečnost, že zmíněný muž už neučiní a především neuskuteční žádné teroristické novoroční předsevzetí. Uzdraví-li se, čeká ho zřejmě patnáct let vězení. Z toho nevyplývá, že nás v novém roce nemůže potkat nic špatného, ale je dobré vědět, že s koncem roku pominula jedna konkrétní teroristická hrozba. Ve světě plném lidí opásaných pásy s výbušninami, lidí montujících nálože do automobilů či rozesílajících dopisní bomby bylo jenom otázkou času, kdy se náš terorista naučí vyrábět funkční rozbušky. Teď, když nám už nehrozí masakr v záměrně vykolejeném vlaku, dejme pozor na manipulaci se zábavnou pyrotechnikou. Bylo by hloupé se zmrzačit, když už je terorista chycen.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.