Český Jerome Zdeněk Jirotka

13. březen 2014

I takto se Zdeňku Jirotkovi přezdívá. Když se v roce 1911 narodil, bylo anglickému spisovateli Jerome Klapka Jeromovi, autorovi humoristického románu Tři muži ve člunu o psu nemluvě, téměř dvaapadesát let. Poetika nejúspěšnějšího Jirotkova díla Saturnina je tomuto románu podobna právě ve způsobu, jak pracuje s vyprávěním a popisem jednotlivých situací.

Saturnin je humoristický román, první autorovo dílo, napsané v roce 1942. Děj románu stojí na kuriózních příhodách, které inteligentní sluha s fantazií a lehkostí ordinuje svému pánovi. Tradice sarkastického humoru, tak typická pro anglickou kulturu obecně, je i českým čtenářům blízká. Jde o další způsob, jak pojmenovat skutečnost s jistým odstupem a nadsázkou. Ta vychází především ze situačních a slovních gagů, které autor rozehrává tak, aby postihly nejen lidskou bránici, ale také čtenářův mozek.

Zdeněk Jirotka byl v letech 1953-1962 zaměstnaný v Československém rozhlase, kde se stal spoluautorem legendárních rozhlasových Sedmilhářů, připravil pro Jana Pivce četbu z Haškova Švejka a napsal rozhlasovou hru Hvězdy nad starým Vavrouchem.

Archivní ukázka je z roku 1959. Zdeněk Jirotka autorsky komentuje rozhlasové zpracování Saturnina.

Archivní ukázka zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 25. 4. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.