Československo pomáhalo Podkarpatské Rusi k prosperitě. Pak se jí vzdalo ve prospěch SSSR

23. březen 2023

Zakarpatská oblast na dnešní Ukrajině byla až do vypuknutí války lákavou destinací pro české turisty. Svoji roli v tom hrál kromě přírodních krás i fakt, že bývala součástí Československa. Podkarpatská Rus, jak zněl oficiální název oblasti, se stala součástí nové Československé republiky po 1. světové válce. 

Během společného soužití v jedné republice si získala mnoho příznivců, mimo jiné díky umělcům v čele s Ivanem Olbrachtem, kteří ji popsali jako zemi tajuplnou a plnou mýtů a přírodních krás. 

Čtěte také

Nová republika vyslala do oblasti, která patřila k nejzaostalejším v Evropě, zástupy úředníků, vojáků, policistů, učitelů, techniků, začala výstavba infrastruktury, nové příležitosti tu hledali obchodníci a podnikatelé. 22. ledna 1946 byla ale oficiálně připojena k tehdy sovětské Ukrajině. 

V roce 2011 přípravili Petruška Šustrová a Josef Mlejnek. 

Podkarpatská Rus (Zakarpatská Ukrajina)

V první části pořadu se dozvíte, co všechno se stalo v roce 1984. Byl to rok George Orwella, na trh byly uvedeny první počítače Macintosh, Konstantin Černěnko nahradil zemřelého Jurije Andropova ve funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu, americký prezident Ronald Reagan vyzval k mezinárodnímu zákazu používání chemických zbraní.

Čtěte také

U nás v Československu byla provedena první úspěšná transplantace srdce ve východní Evropě, spisovatel Jaroslav Seifert dostal Nobelovu cenu za literaturu a autobus na lince z Dačic do Plzně byl unesen ozbrojeným mužem, který se dožadoval přechodu hranic do Německa.

Další zajímavé události připomínají Petruška Šustrová a Petr Koura.

Oba pořady najdete na webu ale jen do 23. dubna 2023.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.