Česko a Lichtenštejnsko navázalo diplomatické styky

14. červenec 2009

Ve Vaduzu a v Praze bylo oznámeno, že po 17 letech od vzniku České republiky Lichtenštejnsko naváže vzájemné diplomatické styky. Až doposud bylo jedinou zemí světa, která neuznala samostatnou Českou republiku.

Jak oznámil mluvčí knížecí vlády Max Hohenberg, obě země podepsaly včera memorandum o budoucí spolupráci, což má být "prvým krokem" na cestě k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Informační lichtenštejnský úřad, který zveřejnil jeho text, uvedl, že společným cílem obou vlád jsou užší partnerské vztahy, jakož i spolupráce v rámci evropského integračního procesu a v mezinárodních organizacích.

To je v hospodářském zájmu obou států a jejich obyvatelstva. Obě země spojuje společné evropské dědictví a stoleté dějiny knížecího domu Lichtenštejnů a zemí Čech, Moravy a Slezska. Lichtenštejnsko a Česká republika jsou názoru, že vztahy obou států jsou založeny na základě společného dědictví a vzájemných evropských hodnot a vzniklé rozdílné pozice a proměnlivé osudy budou překonány.

Obě země se proto rozhodly vytvořit historickou komisi, která se bude zabývat vzájemnými dějinami, jakož i vztahy ve 20. století. Tato komise by měla přispět k vzájemnému porozumění. Ve smyslu dobrého partnerství a přátelských vztahů si budou Česká republika a Lichtenštejnské knížectví vyměňovat názory.

Z oznámení premiéra Jana Fischera a ministra zahraničí Jana Kohouta vyplývá, že s tímto rozhodnutím nejsou spojeny žádné další podmínky, a to ani majetkové. Až dosud odmítavé stanovisko Lichtenštejnska uznat Českou republiku vyplývalo z nevyřešených majetkových problémů, zejména konfiskace majetku vládnoucího knížecího rodu Lichtenštejnů.

Vládce této země o 160 čtverečních kilometrech a s 35.000 obyvateli mezi Rakouskem a Švýcarskem Hans Adam II. vedl o svá bývalá panství v Čechách i na Moravě letitý spor. Kromě zemědělské půdy šlo o řadu objektů, které byly po roce 1945 zkonfiskovány, protože Lichtenštejnové se přihlásili k německé národnosti. Proti tomu se kníže brání a tvrdí, že jeho rod nemohl být považován za německý, protože v druhé světové válce vládl neutrálnímu státu. Majetkové vztahy ale byly mezi oběma zeměmi komplikovány již od vzniku Československa.

V roce 1919 byla v rámci pozemkové reformy na základě zákona zabrána i část zemědělského majetku knížecího rodu. Přestože mu byla poskytnuta finanční náhrada, stal se tento problém předmětem soudních sporů, které musel řešit až Nejvyšší soud. Ten však v letech 1928 a 1929 rozhodl, že majetek Lichtenštejnů nebude z konfiskace vyňat. Teprve až za deset let 30.července 1938 došlo k navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi. Ty však trvaly pouze několik měsíců až do vytvoření protektorátu a vzniku Slovenského štátu, tedy do 15.března 1939.

Po válce však nebyly diplomatické styky obnoveny, ačkoliv se Švýcarskem, které je ochrannou mocností Lichtenštejnska, byly obnoveny již v březnu 1945. Až do roku 1951 vedli Lichtenštejni o konfiskaci svého majetku na základě tzv. Benešových dekretů administrativní a soudní spory. Nejvyšší správní soud ale s konečnou platností tyto požadavky zamítl a až do listopadové revoluce v roce 1989 mezi oběma zeměmi prakticky neexistovaly žádné styky. Po změnách v Československu Lichtenštejnsko navrhlo zahájit dvoustranná jednání k majetkovým a finančním pohledávkám svých občanů. Počátkem devadesátých let tak došlo mezi oběma zeměmi k informativním rozhovorům, které nepřinesly žádoucí výsledek. Stalo se tak poté, co Lichtenštejnsko setrvávalo na stanovisku, že aplikace příslušných dekretů z roku 1945 na jeho majetek nebyla oprávněná. Po tomto neúspěchu se snažilo tento problém přenést na mezinárodní pole. Podalo stížnost u Evropského soudu pro lidská práva a to poté, co německý ústavní soud nepřijal stížnost Hanse Adama II. na jeho majetková práva na zabavený obraz Velká vápenka. Ani v tomto případě neuspěl, stejně jako s další žalobu v téže věci u Mezinárodního soudu v Haagu.

Když se ukázalo, že ani po šedesáti letech po skončení druhé světové války se nepodařilo změnit tímto způsobem vlastnické vztahy, začalo Lichtenštejnsko usilovat o navázání diplomatických styků s Českou republikou. S tím nemá česká vláda problém, pokud to nebude spojováno s neplatností konfiskačních zákonů. To však zveřejněné společné memorandum nepožaduje. Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio