Černí a zelení v Hamburku

29. duben 2008

V Hamburku, v Německu, byla uzavřena černo-zelená koalice, tedy mezi křesťanskými demokraty CDU a zelenými, a to se doposud ještě nikdy nestalo. Komentátoři píší, že zase padlo v německé politice jedno tabu. Süddeutsche Zeitung je ale opatrnější a napsal: Nejde o neprincipiálnost, ale o politiku.

Něco na tomto komentáři je, protože sleduje-li člověk bedlivěji delší dobu průzkumy, které zkoumají preference hodnot voličů jednotlivých politických stran, je velice zřejmé, že zelení v Německu se - kromě ekologické akcentace - drží velice silně tradičních měšťanských hodnot. Už prostě nejde o mladé revolucionáře a nová voličská základna této strany je schopná pragmatických kompromisů.

Der Spiegel zase píše, že úplně překvapivé to v Hamburku není i proto, že již před časem právě politická reprezentace v Hamburku objevila jako velké téma ochranu klimatu a zřejmě to nebylo jen tak samo sebou. Zřejmě čas uzrál pro tento laboratorní pokus před celoněmeckými volbami v roce 2009, kdy už nikdo nebude mít zájem na obnovení velké koalice, která hodně poškodila vnímání politických stran ve veřejnosti.

Proto se někteří analytici domnívají, že po uzavřené koaliční dohodě vládne v obou politických stranách dobrá nálada, ale obě strany to jen nechtějí dávat moc veřejně najevo. Minimálně paní kancléřka, bez jejíhož souhlasu by k něčemu takovému nemohlo jistě dojít, se alespoň navenek snaží význam takového kroku snížit. Lze na to usuzovat z její věty: "Rozhodnutí uzavřít v Hamburku černo-zelenou koalici, je hamburské rozhodnutí."

Der Spiegel to ale komentuje jinak, když píše: Paní kancléřka Merkelová již od samého počátku, kdy se ujala úřadu, se všemožně snaží svou stranu otevřít ke spolupráci se zelenými, protože bez této možnosti by její potenciál byl velmi úzký a mohla by koalovat pouze se svobodnými demokraty FDP, což by ji nemuselo dát většinu v bundestagu. Vlastně už v roce 2005 existoval tento pokus o vytvoření tzv. jamajkové koalice, tedy žluto-zeleno-černé, i když tenkrát nevyšel.

Úmysl vytvořit tento nový typ koalice je sice lákavý, protože by zajišťoval pravděpodobně zřetelnou většinu, ale zároveň je nebezpečný, protože někteří členové CDU již teď se domnívají, že křesťanští demokraté se už příliš vzdálili od svých principů a koalice se zelenými by je ještě více posunula směrem doleva. Takovéto spojení by pro mnohé křesťanské demokraty bylo důkazem toho, že paní Merkelové už dávno nejde o nějaké hodnoty, ale pouze o moc.

Podle zpravodajského časopisu Der Spiegel to byl právě ten hlavní důvod, proč paní kancléřka nutila svého hamburského šéfa strany Ole von Beusta, aby nepoužíval slovní spojení modelová koalice.

Ale zřejmě i pro zelené toto spojení není méně nebezpečné. Samozřejmě si tím i tato strana nechává otevřená vrátka pro rok 2009, aby měla co nejvíce koaličních možností, ale zároveň její vedení moc dobře ví, že radikální členové strany v takovém spojení vidí zradu. Strana by se podle nich změnila v nazelenalou FDP. Jsou totiž jiní, než jejich pragmatičtější voliči.

To jsou důvody proč jiní analytici, například ve Frankfurter Allgemeine Zeitung a Die Zeit, se domnívají, že může mít po následujících volbách větší šanci koalice složená ze sociálních demokratů, FDP a zelených.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio