Čemu věřit?

21. prosinec 2004

Ještě nevíme, zda se zakládají na pravdě obvinění vznesená vůči sbormistru Bohumilu Kulínskému a už se v médiích spekuluje, zda za odvoláním fotbalového trenéra Františka Straky nebyla jeho údajná slabost pro kokain. Trenér se nařčení brání a jednoznačně ho podpořil funkcionář, který měl být podle tisku svědkem jeho poklesku. Podobně šéfa pěveckého sboru podpořili rodiče dívek, které měly být mravně ohroženy.

Čemu věřit? Na jedné straně jsou zde média, která jdou vstříc poptávce po skandálech a senzačních odhaleních, na straně druhé ovšem také úpadek hodnot, který je statisticky patrný z míry korupce, kriminality, drogové závislosti, alkoholismu či rozvodovosti. Je-li někdo v takové atmosféře obviněn z nepravosti nespravedlivě, má to s obhajobou těžké. Valné důvěře se totiž, bohužel, netěší ani instituce, které jsou kompetentní ho očistit, totiž policie a justice.

Abychom neopakovali notoricky známe domácí kauzy, povšimněme si skandálu francouzského prokurátora, o kterém včera psal list Le Parisien. Tento právník přednesl na konferenci prokurátorů z celé Evropy přednášku o profesní etice, a vzápětí se odebral do nevěstince, kde platil kreditní kartou ukradenou kolegovi. Francouzský ministr spravedlnosti pověřil resortní komisi, aby rozhodla, zda má být prokurátor zbaven funkce, nicméně předem je jasné, že na přednášky o profesní etice může dotyčný zapomenout. Dobré mravy velí ctít presumpci neviny, tedy pohlížet na obviněného jako na nevinného, dokud mu není prokázána vina. Informace o tom, že je někdo z něčeho podezřelý, má ovšem ve společnosti, která obecně má s dobrými mravy potíž, psychologicky povahu odsuzujícího verdiktu. Jaksi se obtížně věří, že by v tomto světě ještě někdo mohl být nevinen.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.