Čechů je nejvíc od války. Od roku 2000 roste počet obyvatel díky migraci, uvádí demografka

22. březen 2018

Česká republika má nejvíce obyvatel od konce druhé světové války, celkem 10 milionů a 610 tisíc. Oproti loňsku je to nárůst o 31 tisíc, což odpovídá zhruba jednomu okresnímu městu velikosti Příbrami. Rodí se více dětí, ale také se sem stěhuje více cizinců. „Od roku 2000 roste počet obyvatel především díky migraci, která v roce 2017 činila 28 tisíc lidí,“ vysvětluje předsedkyně České demografické společnosti Jitka Langhamrová.

Jak dodává, bez migrantů by počet obyvatel Česka v příštích letech začal klesat. Na jednu ženu dnes totiž průměrně připadá jen asi 1,67 dítěte, k přirozené obnově obyvatelstva jsou ale třeba nejméně dvě děti.

„Do věku nejvyšší plodnosti navíc budou vstupovat početně nejslabší generace z přelomu století. Počet narozených tedy podle prognóz klesne pod počet zemřelých,“ uvádí Langhamrová. K udržení počtu obyvatel prý bude nutný příchod 30 tisíc migrantů ročně.

Lákavá Praha

Přírůstek obyvatel je v rámci republiky nerovnoměrný, loni se týkal prakticky jen Prahy a Středočeského kraje, a to rovným dílem. Naopak severočeské regiony a celá Morava s výjimkou Jihomoravského kraje zaznamenávají úbytek. Nejenže se tam rodí méně dětí, ale tyto oblasti ani nepřitahují zahraniční a vnitrostátní migranty.

„Naopak Praha a Střední Čechy jsou natolik atraktivní, že počet obyvatel dále poroste. Český statistický úřad vypočítal, že v roce 2050 tam bude žít každý třetí občan České republiky,“ upozorňuje Langhamrová.

Příprava na stáří

Za důležitější než počet obyvatel považuje strukturu populace, jejíž průměrný věk stoupl na 42,2 roku. Lidé se dožívají vyššího věku v relativně dobrém zdravotním stavu a zároveň se snižuje porodnost. Český statistický úřad předpokládá, že okolo roku 2100 bude průměrný věk 50 let (projekce z roku 2013).

„Společnost se musí na stárnutí připravit, a to nejen z hlediska zdravotních a sociálních služeb nebo důchodů, ale také kvality života. Starší lidé mají jiné potřeby a schopnosti – a stárnou bude i pracovní síla. Některé firmy už dnes využívají zkušeností starších zaměstnanců a kombinují týmy,“ popisuje.

Proč přibývá sňatků? Má smysl podporovat porodnost? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.