Čech v Chelsea

30. září 2004

Jediný Čech, kterého koupil ruský miliardář Roman Abramovič do londýnské Chelsea, je zrovna Čech. Snad i proto se u nás pozorně eviduje, že s Petrem Čechem jako brankářskou jedničkou se Chelsea mimořádně daří. V náročné anglické lize v dosavadních zápasech inkasovala jediný gól.

Když měl včera český fotbalový fanoušek příležitost vidět českého reprezentačního brankáře v souboji s obhájci vítězství v Lize mistrů, tedy s FC Porto, tajemství Čechovy skvělé anglické bilance snadno rozluštil. Před českým gólmanem stojí obránci, kteří mu nenechají prakticky žádnou práci. Petr Čech má vlastně dobrý důvod těšit se na zápasy v české reprezentaci. Konečně si zachytá a případné čisté konto si bude muset pořádně zasloužit. Upřímný zájem na tom, aby se Petr Čech kromě postávání v brance Chelsea věnoval i národní reprezentaci, mohou mít i Roman Abramovič a trenér Ranieri. Jedině mu prospěje, když si reprezentačními starty, při kterých řeší zapeklité situace, kterým v Chelsea rychle odvyká, udrží formu.

Fotbaloví experti si kladou otázku, jak Petr Čech zvládne situaci, kdy je už ve svých dvaadvaceti letech na vrcholu kariéry, když brankáři dozrávají zpravidla ve třiceti. Budou-li Petru Čechovi nuly na jeho brankářském kontě přibývat dnešním tempem, skutečně nebude mnoho možností, jak podpořit jeho motivaci. Jedna se ovšem rýsuje. Problémem české reprezentace se nečekaně stalo obsazení postu kapitána. Pavel Nedvěd skončil, Karel Poborský je nejistý a trenér Karel Brückner chmurně konstatuje, že bude třeba kapitána volit. Hvězdy stárnou a přijde chvíle, kdy se lídrem může stát Čech. Má na to skvělé jméno, potřebný nadhled, a pokud ještě Chelsea vychytá Ligu mistrů, nebude co řešit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.