Čas pro inspektory

28. leden 2003

Zpráva zbrojních inspektorů neprokázala, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení, na druhé straně ovšem toto podezření ani nevyvrátila. Jaká zpráva - takové reakce. Američané s Brity chápou včerejší řeč Hanse Blixe tak, že další práce inspektorů nemá valnou cenu, protože Irák dostatečně nespolupracuje a nevyužil čas k tomu, aby dokázal, že skutečně zničil arzenál svých chemických a biologických zbraní.

Ostatní země vesměs soudí, že by bylo škoda v inspekcích nepokračovat, jestliže Irák s inspektory spolupracuje a ti sami říkají, že více času by jim pomohlo zjistit pravdu. Nějaký čas ještě zbrojní inspektoři nepochybně dostanou, ale není jasné, zda se bude jednat o týdny, anebo o měsíce a především se neví, co bude následovat.

Včerejší reakce na zprávu inspektorů naznačily, že není rozhodující, zda inspektoři najdou, co hledají. Jako argument pro útok může Američanům posloužit i to, že Saddám nenajde dokumenty o tom, že zbraně zlikvidoval. To mohou interpretovat tak, že chemické a biologické zbraně Saddám stále někde má, a nezbývá tedy, než ho odzbrojit.

Útok proti Iráku je naplánován vojensky, existují scénáře svržení režimu a nastolení provizorní vlády, jakož i scénáře humanitární pomoci lidem v zemi poničené bombardováním. Co se ovšem Američanům nedaří, je získat pro válku politickou podporu. Nepřesvědčí-li Bush svět o nezbytnosti použití síly předem, sotva se mu to podaří dodatečně.

Cena za odstranění jednoho diktátora by v případě války rozpoutané bez ohledu na nesouhlas mezinárodního společenství mohla být pro Ameriku vyšší, než momentální zisk. Teď jde o to, zda je současný nájemník Bílého domu ochoten a schopen vyhodnotit politické riziko útoku. A právě Bushova politická kompetence vzbuzuje ve světě rozpaky.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.