Carský léčitel Rasputin fascinuje celé generace

27. leden 2013

V tomto týdnu jsme si povšimli jednoho zajímavého výročí. 22. ledna 1869 se narodil ruský mystik a léčitel Grigorij Rasputin. Rasputinský mýtus přitom v Rusku, ale nejen tam, žije dodnes. Tuto nevšední a pro leckoho téměř ďábelskou osobnost si nyní připomeneme i my.

Narodil se v rodině svobodných rolníků ve vsi Pokrovskoje na Sibiři. Poměrně rychle přišel o dva sourozence a poté i o matku, takže byl již od dětství zvyklý starat se sám o sebe. Vzdělaný příliš nebyl, potíže měl s elementárním pravopisem a prý ani nebyl schopen psát rovně.

Zajímavé je, že na jedné straně to byl muž v duchu ruského významu svého jména zhýralý, na straně druhé ovšem velmi zbožný. Vrcholem jeho životní pouti je jeho sblížení s carskou rodinou v roce 1905, kde měl vliv především na carevnu Alexandru. Navíc byl schopen svými modlitbami a léčitelskými schopnostmi léčit i careviče Alexeje, díky čemuž byla jeho pozice v carské rodině prakticky neotřesitelná.

Nakonec měl takový vliv na carevnu a jejím prostřednictvím i na řízení státu takový vliv, že ho skupina atentátníků v roce 1916 nakonec zavraždila. Rusisty Milana Dvořáka se ptáme, proč je již zmíněný rasputinský mýtus v Rusku dodnes tak živý.

Milan Dvořák: „Těch důvodů je několik a jsou vzájemně propojeny. V ruské společnosti byla vždy větší víra v takové různé mystické záhady – dokonce touha po nějakých mystických účincích. Jednak Rasputin nabyl velké moci prostě proto, že se v pravém okamžiku objevil na pravém místě, jak praví známá floskule. Byl carské rodině doporučen jako léčitel hemofilického careviče Alexeje a měl úspěchy.“

Z filmu Elema Klimova Agónie – Konec Rasputina

Příběh nespoutaného mystika samozřejmě zaujal desítky spisovatelů a filmařů. U nás si možná dodnes pamatujeme film Elema Klimova Agónie – Konec Rasputina s nezapomenutelným Alexejem Petrenkem v hlavní roli. Toho o třicet let později napodobil v současné době tolikrát připomínaný Gerard Depardieu.

autor: ldo
Spustit audio