Byli nacističtí váleční zločinci dostatečně potrestáni?

11. květen 2015
Radiofórum

Před 55 lety, 11. května 1960, unesl izraelský Mossad v Buenos Aires nacistu Adolfa Eichmanna. V prosinci 1961 byl v Jeruzalémě odsouzen k trestu smrti a v roce 1962 popraven.

Mnohým dalším nacistům se však podařilo uniknout. Centrum Simona Wiesenthala i nadále tlačí na jejich vyšetřování.

Nedávno identifikovalo dalších 80 bývalých členů jednotek Einsatzgruppen, kteří by ještě mohli být naživu.

Zločiny nacismu se týkají i dalších zemí, Itálie, Rakouska, Litvy, Lotyšska, Francie či Slovenska.

Historici, vyšetřovatelé i novináři se při svém snažení potýkají s mnohými překážkami. Především s vysokým věkem obětí a viníků.

Proč se nedaří vypátrat a odsoudit všechny německé válečné zločince? Jak jsou státy ochotné vypořádat se s krutostmi, které páchali i jejich vlastní občané? Jak se liší ve svém přístupu? Co může ještě nyní, 70 let od konce 2. světové války, napomoci spravedlnosti?

autor: luv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.