Byl objeven nový druh mravence, který je schopný žít pod vodou

13. březen 2006
Monitor

Australský entomolog Simon Robson z townsvilleské James Cook University objevil mravence, který dokáže žít pod vodou. K objevu došlo náhodně při natáčení vědecko-populárního filmu o životě hmyzu v mangrovníkových lesích na severu státu Queensland.

Během natáčení kolonie mravenců si filmaři všimli nezvyklého chování různých jedinců, kteří nejen bez problémů překonávali vodu, ale také se dokázali ponořit do nezvyklé hloubky.

Tito mravenci - "obojživelníci" se od ostatních mravenců výrazněji neliší. Jejich tělo dosahuje délky nanejvýš jeden centimetr a má našedlou barvu. Zatím jediné známé místo, kde žijí, jsou právě mangrovníkové porosty. Mangrovníkové lesy tvoří nejrůznorodější, nejsložitější a také nejužitečnější ekosystém na Zemi a slouží jako útočiště bezpočtu jedinečných živočichů. Magrovy jsou porosty neustále zelených stromovitých bažinných rostlin, které se táhnou na velké vzdálenosti na plochých a bahnitých mořských pobřežích a při ústích řek. Při odlivu jsou vynořeny nad vodou, při přílivu bývají až po koruny zality vodou.

Podle teorie doktora Robsona se mravenci naučili plavat během procesu evoluce, jsou díky tomu totiž chráněni od mnohých dravců, kteří žijí na břehu. Není to úplně ojedinělý případ. Při ohrožení jsou různé druhy mravenců nějakou dobu schopny hledat ochranu ve vodě, například ty, které žijí na břehu Amazonky. Nicméně nový druh mravenců je jediný, jehož představitelé využívají vodní a podvodní způsoby přesunu naprosto přirozeně. Při tom jsou schopni přenášet na značné vzdálenosti potravu pro sebe i své příbuzné. Jejich způsob pohybu ve vodě prý připomíná žáby.

Simon Robson v současné době ve spolupráci se specialisty ze Školy tropické biologie townsvilleské univerzity plánuje provést sérii pozorování těchto nových představitelů hmyzí říše. Ale navíc, jak sám podotýká, je pro něj tento objev ještě v něčem významný. Ukazuje totiž, že "pro nové objevy není nutné jezdit daleko. Úžasné a neznámé věci se dějí leckdy přímo kolem nás, je jenom nutné umět je rozeznat".

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.