Bush - Putin

25. únor 2005

Dalo se očekávat, že závěr cesty amerického prezidenta po Evropě, jejímž ohlášeným smyslem bylo usmiřování, neskončí konfrontací. Prezidenti George Bush a Vladimír Putin se už znají nějakou dobu a nepochybně vědí, co toho druhého vede k tomu, aby udělal co udělal a řekl co řekl. Oba pak také chápou, že se od nich čekají reakce na to, co ten druhý učiní anebo prohlásí.

Proto dříve než usednou k soukromému hovoru, mají vedle předjednaných výsledků summitu představu i o tiskové konferenci, která bude posléze důkladně pitvána komentátory, analytiky a politology. Setkávají se zkrátka lidé, kteří mají vzájemné pochopení pro své role, nedělají si naschvály, a jsou-li nuceni vyslechnout něco méně příjemného, neberou to osobně.

Bush včera nemohl nezmínit specifika ruské demokracie, nicméně zvolil tón, kterým partnera netlačil do kouta. Putin mu stejně zdvořile vysvětlil, že si Rusko demokracii před čtrnácti lety zvolilo samo a nepřipadá v úvahu, aby ji někdo garantoval zvenčí. Média v Americe následně ocenila, že se při vzájemných výhradách prezidenti vyhnuli ohrožení všeobecně se zlepšujících vztahů mezi rivaly z období studené války. Média v Rusku také hovoří o úspěchu setkání, neboť se nenaplnila očekávání pesimistů, kteří se obávali návratu ke studené válce. K tomu, aby tiskovka proběhla v přátelské atmosféře, stačilo, aby se zbytečně nepouštěli do detailů.

Putin si odpustil komentáře k Bushovu angažmá v Iráku, Bush se nerozšiřoval o znárodnění Jukosu či slabosti Putina pro Írán. Místo toho oznámili dohodu o posilování jaderné bezpečnosti ve světě a ujistili svět o svých dobrých vztazích a vzájemné důvěře. Na kontrolu, zda je důvěra na místě, mají lidi. Jim připadl úkol kamarádsky si popovídat, což státnicky zvládli.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.