Burgerová diplomacie: Režim by mohl vyměnit zbraně za McDonald's

12. červen 2018

Singapurský summit radikálně přepisuje vžitá pravidla vrcholných schůzek. Poradci jihokorejského prezidenta Mun Če-ina podle týdeníku Sunday Times už před setkáním státníků odhalili, že severokorejský režim by chtěl získat coby bezpečnostní garanci dalekosáhlé americké investice.

Soul naznačil, že vhodným symbolem by mohla být pobočka hamburgerového impéria McDonald's coby symbolu americké ekonomické síly a kultury. V úvahu by prý připadalo i otevření Trumpova hotelu v Pchjongjangu.

Udržení "meče"

Podle uniklé zprávy americké Ústřední zpravodajské služby o těchto možnostech uvažují i zpravodajci. CIA prý reálně nepočítá s tím, že by Kim zrušil celý jaderný arzenál, který severokorejská propaganda označuje za „drahocenný meč spravedlnosti“. Určitě by ale podpořil otevření amerického fastfoodu v hlavním městě Severní Koreje.

Ostatně i dějiště summitu, Singapur, hraje v těchto úvahách nemalou roli, uvádějí Sunday Times. Tamní podnikatel totiž otevřel vůbec první řetězec rychlého občerstvení v Pchjongjangu. Jde o méně známý americký podnik Waffletown, prodávající kuřata, hamburgery a vafle. Majitel licence pro Asii Patrick Soh byl pozván už před deseti lety, aby v KLDR rozjel jídelnu s rychlým občerstvením. 

Tehdy měl ovšem přísný zákaz použít slovo burger. Podnik proto produkt nabízí pod názvem „dvojitá houska s masem“. Tu navíc podle místní komunistické mytologie vymyslel otec nynějšího diktátora Kim Čong-il. Jeho objev ale až podezřele připomíná hamburger. „V Koreji tomu zdaleka ne každý říká burger, ale všichni vědí, o co jde,“ vysvětluje Soh.

Překvapení z přátelského přístupu

Říká, že do Pchjongjangu dorazil s velkými obavami. Čekal, že narazí na zločinecké poměry, všichni se ale chovali velmi přátelsky. Dnes si pochvaluje absenci korupce a pomoc úřadů, které mu pro nový podnik sháněly zaměstnance. „Severokorejci jsou pracovití, velmi ukáznění a čestní,“ tvrdí. 

A hlavně mají rádi jeho restaurace, které se v překladu jmenují Tři hvězdy. Jimi jsou myšleni tři příslušníci vládnoucího klanu – zakladatel Kim Ir-sen a jeho syn i vnuk. Řetězec se rozrostl v celé KLDR na třicet poboček, které čas od času navštěvuje i Kim Čong-un.

Pokud severokorejský vůdce obdrží pozvání do Bílého domu, má šanci, že konečně ochutná i pravý americký hamburger. A je docela možné, že pokusy o ekonomickou spolupráci dostanou v první fázi podobu společného hamburgerového projektu, upozorňují Sunday Times.

autor: rma
Spustit audio

Související