Budhistický komplex Guinsa

14. duben 2010
Sedmý světadíl

Podzim začíná v Guinse náhle. Poslední nádherný říjnový víkend plný teplého sluníčka rozhodně nic nenaznačuje, přesto se mniši a mnišky žijící v tomto budhistickém komplexu začínají bavit o příchodu zimy.

Příští týden ji tady máme. A je to skutečně tak: během dvou dní se teplota změní o dvacet stupňů, podzimní listí zbarvené neskutečnými odstíny červené pokryje sníh a Guinsa získá další ze svých nezapomenutelných podob.

Právě na přelomu podzimu a zimy přijíždí do komplexu budhistických chrámů a budov poblíž města Danyang nejvíce lidí. Guinsa nabízí útočiště nejen mnichům a mniškám, kterých se tam vejde až deset tisíc, ale i běžným turistům a praktikujícím budhistům. Ti sem putují hlavně ze Soulu, nejčastěji na čtyři pět dní. Právě tuto dobu je prý ideální v Guinse strávit tzv. meditačním „trainingem“. Někdo ale zůstane měsíc, dva, či dokonce celý rok a setkat se tady můžete i s byznysmenem Mr. Kimem, který se do Guinsy „uklidil“ v době celosvětové krize, kdy na obchody není zrovna ta správná doba.

Guinsa byla založena v roce 1945. Po korejské válce v padesátých letech však musela projít zásadní rekonstrukcí. V současnosti se stále přistavují nové budovy a dokončuje se taky muzeum zakladatele Guinsy Sangwola Wongaka, jehož hrobka v areálu je velmi navštěvovaným místem.

Je zřejmé, že v případě Guinsy nelze mluvit o žádném mrtvém budhistickém svatostánku, které často v Jižní Koreji žijí už jen pro turisty. Představte si desítky velkých prosvětlených barevných budov a chrámů ve svahu, obklopené ze všech stran lesy a horami pohoří Sobaek. A k tomu neustálý pohyb, kmitající mechanismus s řádem, kde každý má svoje místo a poslání. Není nadnesené říct, že si můžete připadat jako v nějaké utopické čtvrti, kde odevšad znějí modlitby „kwan se eum bo sal“, kde vždy někde začíná bohoslužba a v každém ústraní se medituje.

Běžný Evropan si těžko dokáže představit, že i tak spirituální místo může žít obyčejným městským životem. S ruchem na ulici, každodenním provozem administrativních budov, knihoven a čítáren, s výpary z kuchyně a prádelny, s potkáváním známých i nově příchozích v jídelně. I s tím, že vás nahoru sveze budhistický mnich svým novým Hundai.

Jak vzniká tato nezapomenutelná atmosféra Guinsy, na to nově příchozí odpovědět neumí. Ale nejspíš se tam bude chtít při nějaké příležitosti vrátit. V Guinse říkají: „Buddha is everywhere“, což při korejské výslovnosti angličtiny zní asi jako „puta is epryper“. A to má taky své kouzlo.

Archiv seriálu Dvanáctkrát Jižní Korea:

http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_themeline/1135

Pod čarou:

Guinsa je centrem Cheontae, jedné z větví korejského budhismu, kdysi velmi rozšířené, ale později téměř zaniklé. Oblibu a stoupence vrátil této větvi až Sangwol Wongak, který Guinsu založil v roce 1945. Po korejské válce v 50. letech musela projít zásadní rekonstrukcí. V současnosti se přistavují nové budovy a dokončuje se taky muzeum zakladatele Guinsy, jehož hrobka v areálu je velmi navštěvovaným místem. Guinsa je administrativním centrem pro více než 140 chrámů spadajících pod Cheontae, dnes nejrozšířenější větev budhismu v Koreji. Hlásí se k ní 2 miliony stoupenců.

Pokud by vám propagační knihy o Guinse, které lze získat v jejím areálu, připadaly bohaté na informace i fotografie, ale skoupé na zábavu, kupte si v Guinsa shopu komiks! Na 190 stranách vypráví o životě budhistických mnichů, jejich radostech i strastech. A k tomu, abyste se u čtení dobře bavili, ani nemusíte umět korejsky.

Doporučujeme:

Jak se prodavač papíru stal buddhou – kniha korejských legend, které se váží ke vzniku jednotlivých budhistických chrámů v Jižní Koreji. DharmaGaia, Praha 2006 (přeložila a komentářem opatřila Ivana M. Gruberová)

Kupte si v Guinse komiks o životě budhistických mnichů!

Podívejte se na:

Guinsa na Wikipedii (angl.): http://en.wikipedia.org/wiki/Guinsa
Guinsa Travel Guide (angl.): http://wikitravel.org/en/Guinsa
Oficiální webové stránky Guinsy (kor.): http://www.cheontae.org/02_kuinsa/kuinsa.html
Webové stránky budhistické větve Cheontae (angl.): http://www.cheontae.org/

Spustit audio