Bude se to házet do pangejtu, kritizuje novelu o kovových odpadech zástupce výkupen

23. únor 2015

Zakázat sběrnám vyplácet hotovost za kovové odpady chce součást novely o odpadech. Vyřeší toto opatření leckdy nebezpečné důsledky krádeže kovů?

„To by musely být vyloučeny obdobné způsoby placení, jako jsou stravenky nebo krabicové víno,“ řekl v Ranním Plusu předseda Svazu měst a obcí a zastupitel Kladna Dan Jiránek.

Ten připomněl, že Svaz navrhuje úplný zákaz placení za kovy ve sběrnách. „Dlouhodobě prosazujeme, aby se fyzickým osobám, které nemají oprávnění k podnikání, nevyplácely peníze.“

„Nemáme nic proti tomu, aby klempíři nebo automechanici za kovový odpad peníze dostali, ale zároveň je nesmyslný systém, kdy obce mají povinnost sbírat kovy, a současně se za ně ve sběrnách platí,“ připomněl stávající kolizi nařízení Jiránek.

Zastupitel považuje za nejlepší, jsou-li přísně potrestáni ti, kteří nařízení nedodržují. „To se ale neděje v dostatečné míře, a proto se zákony upravují tak, aby se licence daly jednoduše odebrat.“

„Potřebujeme také zákaz řetězení firem, když někdo spáchá přestupek, tak by mu měli zavřít všechny provozovny, ne jen tu, kde se přestupek stal,“ dodal Dan Jiránek.

Miller: Ministr Brabec fušuje do kompetencí ministra Chovance

Předseda Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller pochybuje o tom, že zákaz vyplácení tento typ kriminality odstraní. „Naopak, budou jen sofistikovanější způsoby krádeží.“

Gangy, které se na krádeže kovů zaměřují, předávají kradené kovy ne do výkupen, ale dalším stavebníkům. „Chovají se tržně, protože tak za to dostanou víc, než kdyby to dali do výkupny,“ tvrdí Miller.

Podle předsedy ministerstvo životního prostředí nemá jasno, co dělá. „Aby to neskončilo jako v Norsku, kde leží na břehu lodní motory a nikdo si jich nevšímá. Bude se to házet do pangejtu,“ varoval.

„Tady se řeší technickou normou trestná činnost. Ministr Brabec fušuje do kompetencí ministra Chovance,“ kritizoval kompetenční střet Miller.

Vyšší kontrola je nezbytná, souhlasí předseda. Zvláště je třeba, aby krajské úřady k problému přistupovaly jednoznačně. „Pokud se na základě správního řízení prokáže, že došlo k přestupku, je třeba okamžitě odebrat možnost provozovat výkup kovů.“

„Jestli je v republice skutečně 1600 černých výkupen, jak uvádějí statistiky, tak proč obce nezasáhnou a nezklikvidují je?“ uzavřel rozhovor otázkou Petr Miller.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.