Brusel je připravený pomoct s migrací z Ukrajiny, ale neví se, co potřebuje Česko, vadí Charanzové z ANO

28. březen 2022

Vláda Petra Fialy (ODS) má za sebou prvních sto dní ve funkci. Na obvyklé „hájení“ ale nebyl prostor, ministři se totiž musí vypořádat s válečnou situací na Ukrajině, energetickou krizí i nebývalou migrační vlnou. Rychle se blíží i české předsednictví v Radě Evropské unie. Právě v tom ale podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (ANO) Fialův kabinet zaspal. Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) se kabinet učí takzvaně za pochodu.

„Vidím velké pozitivum v tom, že je Česká republika vnímána jako země, která pevně stojí za Ukrajinou. Postrádám ale priority a plány pro nadcházející předsednictví,“ hodnotí na úvod.

„Čeká nás přepsání veškerých strategií, plán, jak se odrazí válka na ekonomice Evropské unie,“ upozorňuje s tím, že v tomto ohledu postrádá konkrétní strategický plán vlády.

Čeká nás přepsání veškerých strategií, plán, jak se odrazí válka na ekonomice Evropské unie.
Dita Charanzová

Mikuláš Bek

Ministr Bek ale reaguje, že čelíme krizi, která se v Evropě od druhé světové války neobjevila, a je proto pochopitelné, že se političtí aktéři učí zvládat situaci za pochodu.

„Myslím si, že jednáme velmi rychle. Zatímco v řadě zemích byla z počátku péče o uprchlíky primárně záležitostí nevládních organizací, my jsme velmi rychle nastavili systém standardního krizového řízení, který rozděluje úkoly mezi různé vrstvy státní a veřejné administrativy.“

Velmi rychle jsme nastavili systém standardního krizového řízení, který rozděluje úkoly mezi různé vrstvy státní a veřejné administrativy.
Mikuláš Bek

Čtěte také

Dita Charanzová ale poukazuje na to, že na půdě Evropské unie není dost jasně slyšet, co přesně by Česko pro zvládání migrační situace potřebovalo:

„Budeme potřebovat Ukrajincům usnadnit cestu na pracovní trh, zapojit děti do škol... A nevím, jestli česká vláda dokáže věci pojmenovat. Jsme připraveni pomoci státům, jako je Polsko, Slovensko nebo Maďarsko, o kterých se v Bruselu nejvíc hovoří. Ale myslím si, že pomoc potřebuje i Česko.“

Mění se priority

Co se týká samotného předsednictví v Radě EU, připomíná ministr Bek, že představu o politických prioritách české vlády poměrně výrazně mění právě probíhající konflikt na východě Evropy.

Hosty byli:
Dita Charanzová, ANO, místopředsedkyně Evropského parlamentu
Mikuláš Bek, STAN, ministr pro evropské záležitosti
Filip Nerad, šéf zahraniční redakce, Český rozhlas
Lukáš Jelínek, politolog

Mnohem výš se tak na pomyslném žebříčku priorit dostane například energetická závislost na Rusku, evropská obranná kapacita nebo řešení uprchlické vlny, jmenuje ministr a glosuje: „Naplňuje se to, co zkušení říkají dlouho – že každé předsednictví musí být připraveno na to, na co se připravit nelze.“

Charanzová tvrdí, že v tuto chvíli nemá tušení, co bude vláda v době svého předsednictví požadovat: „Jako europoslanci jsme s premiérem ani ministrem neměli jedinou schůzku.“

Bek však věří, že přepracovaný politický dokument bude k dispozici v řádu několik týdnů, kdy bude možné jeho obsah debatovat jak s českými europoslanci, tak s tuzemskou opozicí.

Díky čemu si česká vláda ve světle uprchlické krize zachovala důvěryhodnost? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.