Britská monarchie se snaží přiblížit lidem. Mladí už ale její provoz platit nechtějí, říká historička Kłusek

5. květen 2023

Průběh sobotní korunovace krále Karla III. bude oproti všem předešlým rozdílný. Zapojit se totiž mají i představitelé jiných než křesťanských náboženství. „Ještě jako princ waleský se zasazoval o otevřenější přístup monarchie a přiblížení poddaným a občanům,“ vysvětluje ambice nastupujícího krále Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. S jeho nástupem se také zvyšuje naděje bývalých kolonií na hovory o reparacích, monarchie však musí řešit i pokles popularity.

Snaha o přibližování monarchie občanům podle něj udává tón celému korunovačnímu víkendu. Ve čtvrtek například navštívil princ William s manželkou Kate běžnou londýnskou hospodu. „Aby královský majestát vcházel ve styk s obyčejnými smrtelníky, bylo v minulosti úplně vyloučené,“ říká Žantovský, který se jako bývalý velvyslanec s princem Charlesem v minulosti setkal.

Čtěte také

Arcibiskup z Canterbury ale nedávno vyjádřil přání, aby podle tradice králi nově přísahala veřejnost. Koloniální historie Spojeného království ale v dnešní době vyvolává otázky a kritiku, mohlo by tedy jít o problematické přání. „Na jedné straně díky tomu Británie udržuje velmi silné vztahy se svými bývalými koloniemi a jinými državami,“ uvažuje Žantovský.

„Typicky pro dnešní dobu se ze strany bývalých koloniálních národů objevuje kritika a žádosti o nápravu starých křivd,“ dodává. „To je součástí měnícího se pojetí britské koruny a vyvolává to i určité kontroverze. Postavení monarchie ani její vztah k ostatním částem britského společenství národů to ale neohrozí, i když ho to poznamená a změní.“

„Nyní se vede diskuse o tom, jakou roli v záležitostech souvisejících s otrokářstvím sehrával samotný panovnický rod,“ popisuje Žantovský současné komplikované vztahy s koloniemi, které se dožadují reparací či omluv. „Nový král se k tomu asi bude muset dříve nebo později vyjádřit a při té příležitosti mohou i nějaké omluvy zaznít.

Reparace nejsou uskutečnitelné

Nastupující král se může pokusit o iniciaci jednání o odškodnění obyvatel, podle Johany Kłusek z Institutu mezinárodních studií na FSV UK ale nejspíš nebude příliš úspěšný. „Musíme si uvědomit, kdo je u moci,“ upozorňuje.

Britové vidí obrovskou disproporci mezi tím, jak vypadá jejich život a život Windsorů.
Johana Kłusek

„Není to Karel III., který je v dnešní době už jen osobou symbolicky zaštiťující stát, je to konzervativní strana, která je čím dál více antiimigrační. Je nastavena velmi negativně i vůči skupině obyvatel britských kolonií,“ dodává. „Nemyslím si, že ten vstřícný krok by byl jiný než pouhá slovní omluva.“

Čtěte také

Jakákoli forma reparací je podle ní neuskutečnitelná i kvůli současné ekonomické situaci v zemi. Reálnější možností jsou tedy symbolické omluvy. „Myslím si, že nejsou úplně bezcenné. Můžou pro tyto národy opravdu znamenat velmi mnoho,“ uvažuje Kłusek.

„Musíme také mít na paměti, že často jde o několik století staré události a že dnešní panovnický rod není zcela totožný s těmi původními,“ odkazuje na předchozí panovnické dynastie Žantovský. „Myslím, že z obou stran se hledá nějaká cesta, jak se k této záležitosti se ctí postavit.“

Mladí Britové odmítají přijmout účet

Britský panovnický rod se ale potýká i s problémy přímo v Británii. V průzkumu, který si nechala zpracovat BBC se pro zachování monarchie vyjádřilo 58 procent dotázaných. „ Pro velkou část Britů, především pro ty méně majetné je to velmi dramatická doba. Sešlo se více faktorů, které ovlivňuji, jak se daří běžným Britům,“ vysvětluje Kłusek.

Čtěte také

„Šlo samozřejmě o Brexit, ale i více jak rok trvající ekonomickou krizi a zdražování energií, potravin, které velmi dramaticky dopadá na velkou část populace, což jsme zaznamenali především během letošní zimy,“ vyjmenovává Kłusek faktory, které vedly ke snížení popularity.

Současné zřízení je ještě méně populární mezi mladými Brity. V kategorii od 18 do 24 let se pro zachování monarchie vyjádřilo jen 32 procent respondentů. „Vidí obrovskou disproporci mezi tím, jak vypadá jejich život a život Windsorů,“ dodává. Korunovaci tak budou provázet i demonstrace odpůrců.

„Odmítají přijmout ten pomyslný účet za korunovaci, který je obrovský. Netýká se to samozřejmě jenom ceny korunovace, která jde z daní daňových poplatníků, ale celého provozu monarchie,“ uzavírá Kłusek.

V celém pořadu se také dozvíte, jak bude zajištěna bezpečnost při korunovaci nebo jaká bezpečnostní opatření vyvolávají kontroverze či jak na britskou střední třídu dopadají zhoršené ekonomické podmínky. Provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.