Božský atlet Leonidas z Rhodu

Fenomenálnímu americkému plavci Michaelu Phelpsovi se v olympijském bazénu v Riu opět daří, vybojoval tam čtyři zlaté medaile. Ovšem celkově se může pyšnit třinácti individuálními olympijskými triumfy. A deset dalších zlatých medailí získal ve štafetách.

Phelps se tak stal nejúspěšnějším olympionikem všech dob. Dosud, tedy více než 2000 let, byl totiž absolutním olympijským rekordmanem starořecký atlet Leonidas z Rhodu, čteme na severu BBC.

Phelps jako mladší verze Leonida

Leonidas soutěžil ve čtyřech po sobě jdoucích olympiádách v letech 164, 160, 156 a 152 před naším letopočtem. A na každičké vyhrál tři různé běžecké závody. Atlet, který zvítězil ve třech disciplínách na jedněch olympijských hrách, byl znám jako triastes nebo tripler.

Existovalo jen sedm triplerů, ale Leonidas je jediným, o němž historie prokazatelně ví, že se jím stal vícekrát. Když to dokázal počtvrté, bylo mu 36 let, o pět více než je dnes Phelpsovi.

Tři disciplíny, jimž Leonidas dominoval, zahrnovaly takzvaný stadion – čili sprint na zhruba 200 metrů, dvakrát tak dlouhý diaulos a nejdelší hoplitodromos, neboli běh v plné zbroji.

Oproti většině závodů, jichž se atleti zúčastňovali nazí, při běhu ve zbroji museli mít na sobě těžkou válečnou výbavu. Tedy helmu, prsní a holenní chrániče a štít z bronzu a dřeva. Tohle všechno dohromady vážilo zhruba dvacet kilogramů.

Uběhnout všechny tyto disciplíny představovalo nadlidský výkon. I proto byl Leonidas naprostou hvězdou.

V té době nebylo lepšího sportovce – zdůrazňuje BBC. „Podařilo se mu skloubit a zároveň překlenout mistrovství sprinterů a vytrvalostních běžců,“ myslí si profesor Paul Cartledge, který na Univerzitě v Cambridge vyučuje starořečtinu a latinu.

Olympijské hry, 2016

Vítěz bere vše

Olympijské hry se v době Leonidových triumfů pořádaly už několik století a závod ve zbroji se dlouho za vhodný pro sprintery nepovažoval. Soutěží těžkooděnců, zavedenou už v roce 520 před naším letopočtem, starověké olympijské hry tradičně vrcholily.

V Leonidově době se neudělovaly žádné medaile. „Vítěz bral vše“ a ten, kdo doběhl jako první, se pyšnil věncem z vavřínových listů či olivových ratolestí.

Tradice atletů

O samotném Leonidovi toho historie mnoho neví, nedochovalo se žádné jeho vyobrazení. Ale jeho jméno, odvozené od řeckého výrazu pro lva, napovídá, že to byl význačný muž. „Pravděpodobně to byl bohatý aristokrat, možná z atletické rodiny,“ soudí Cartledge.

Rhodos měl totiž silnou atletickou tradici. Další olympijský hrdina, pocházející z téhož ostrova, byl boxer Diagoras, zakladatel celé atletické dynastie. „Když jste pocházeli z Rhodu, byli jste tak trochu na periferii mocné říše. Odtud patrně pramení touha vyniknout,“ osvětluje profesor Cartledge.

Po své smrti byl Leonidas na rodném ostrově uctíván jako místní božstvo. Byl také oslavován v antické literatuře. Řecký cestovatel Pausaniás ho popisoval jako „nejslavnějšího běžce.“ Filostratos, zvaný Athéňan, zase ve svém spisu o gymnastice zdůrazňuje, že Leonidova všestrannost odporovala veškerým dosavadním znalostem o atletickém tréninku a tělesných typech.

Jeho socha na Rhodu zvěstovala světu, že Leonidas „měl rychlost Boha.“ Phelps teď bude mít co dělat, aby se Leonidovi, co do věhlasu, vyrovnal, uzavírá BBC.

autor: smi
Spustit audio