Blíží se konec dětské obrny?

30. listopad 2011
Monitor

Program na eradikaci dětské obrny vstoupil do konečné fáze. Vymýcení této nemoci je ale podle vědců obtížnější než u pravých neštovic.

Poliomyelitida neboli dětská obrna byla jednou z nejobávanějších dětských nemocí. V 70. letech se ji však díky očkování podařilo ve Spojených státech a většině zemí Evropy vymýtit. V roce 1988 spustila Světová zdravotnická organizace eradikační program, který by se měl pomalu chýlit ke svému závěru. Před koncem roku 2000 se dětská obrna endemicky vyskytovala pouze na indickém subkontinentu a v centrální Africe. Letos se vůbec poprvé v Indii neobjevil ani jediný případ. Virus dětské obrny nyní cirkuluje pouze ve třech zemích: Nigérii, Afghánistánu a Pákistánu.

Vědci, kteří nyní zveřejnili souhrnnou studii v odborém časopise Journal of General Virology, upozorňují na to, že mnoho případů infekce probíhá bezpříznakově. Dětskou obrnu navíc způsobují tři různé virové kmeny a některé se dají detekovat lépe než jiné. Existují případy, kdy virus z lidské populace zmizel, ale stále cirkuloval v prostředí, například v odpadních vodách. Problematická je i skutečnost, že onemocnění - postvakcinační poliomyelitidu - může velmi vzácně vyvolat očkovací vakcína, kterou tvoří živý virus. To všechno jsou důvody, proč je eradikace poliomyelitidy náročnější, než tomu bylo v případě pravých neštovic, které byly prohlášeny za vymýcené v roce 1979. Pokud se její vymýcení ale podaří, bude to podle vědců větší úspěch, než pobyt člověka na Měsíci.

Zdroj: Society for General Microbiology, Journal of General Virology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.