Blair versus BBC

6. srpen 2003

Smrt zbrojního experta Davida Kellyho ve Velké Británii je největší aférou v království od roku 1963. Zpravodajský časopis Der Spiegel napsal, že Kelly je obětí války mezi vládou a BBC.

Jak došlo ke smrti zbrojního experta, to má za úkol vyšetřit jeden z šestice nejvyšších soudců v království, Lord Hutton. Až po dvou měsících práce předloží svou zprávu, rozhodne se o tom, jestli Blair opustí politickou scénu před koncem druhého volebního období. Ve skutečnosti nejde jen o vyšetřování okolností smrti a míry zavinění na této tragické události, ale i o to, jestli premiér a jeho nejbližší spolupracovníci podvedli občany falešnými informacemi a nepřeháněli v líčení ohrožení, kterému je vystavena naše civilizace ze strany Iráku.

Pokud vyšetřování ukáže, že tomu tak bylo, nemůže dle analytiků z Der Spiegelu Tony Blair přežít tlak medií a veřejnosti a bude muset odstoupit.

Od té doby, co byl expert na biologické zbraně Kelly nalezen mrtvý s podřezanými žílami na jedné ruce v oxfordském hrabství, musí Blairova vláda čelit obvinění, že má jeho život na svědomí, neboť prozradila, že to byl právě on, kdo informoval BBC o falšování informací o možné hrozbě ze strany Iráku.

BBC je naproti tomu zase obviňována vládou, že kreje reportéra, který možná zneužil důvěry Kellyho a jeho informace zkreslil. Válka mezi vládou a BBC trvá již od konce května.

Zásadní otázky tedy zní, jak přesné byly informace, které poskytla vláda občanům o ohrožení Iráku? Tuto otázku také položil redaktor BBC Andrew Gilligan 22. května expertu Kellymu, kdy se s ním setkal v londýnském Charing Cross Hotel na nábřeží Temže, kde s ním vypil šálek čaje. Šlo hlavně o jeden údaj. Jestli je pravda, že Irák je schopen použít do 45 minut chemické a biologické zbraně. Kelly se domníval, že tato informace je přehnaná a neseriozní. Kelly věděl o čem mluví, neboť v 90. letech minulého století byl jako expert OSN v Iráku 37krát.

Týden po tomto setkání reportér BBC ve svém příspěvku citoval experta, který mu řekl, že vládní zpráva byla krátce před zveřejněním pozměněna, aby byla více sexy. Přeloženo do češtiny, aby důrazněji působila na občany a přesvědčila je o nutnosti nasazení anglické armády v Iráku. 1. června pak uveřejnily noviny Mail on Sunday článek zmíněného redaktora BBC, v němž uvedl, že údaj o použití chemických a biologických zbraní do 45 minut doplnil do zprávy Blairův poradce přes komunikaci Campbell. Tuto informaci měl reportér rovněž od Kellyho. V tento moment se rozhořela zuřivá válka, neboť Alastair Campbell, bývalý bulvární žurnalista z Daily Mirroru a pornoautor, který se o veřejnoprávní BBC vyjadřoval vždy velmi hrubými slovy, se cítil být ohrožen.

Tony Blair se vyjádřil, že jde o nejtěžší útok na jeho integritu a jeho poradce žádal na BBC bezpodmínečnou a okamžitou omluvu. Generální ředitel BBC Greg Dyke se za reportéra i šéfa zpravodajství postavil a na zprávách svých redaktorů trval, aniž však prozradil zdroj. Ten prozradila sama vláda, které se Kelly přiznal a nejspíš tyto události vedly asi k dobrovolné smrti experta. To ale bude vyšetřovat lord Hutton.

Reportér Gilligan si však rozhovor s expertem nenahrál a to byl hlavní důvod, proč vláda mohla na BBC útočit. Když se ale situace přiostřila, ukázalo se, že s Kellym o stejné věci hovořili i další 2 redaktoři BBC a redaktorka Susan Watts si rozhovor, který původní zprávu potvrzoval, nahrála. Magnetofonový pásek s Kellyho hlasem již odevzdala soudci Huttonovi.

Po necelých 2 měsících sporů se, podle anglických průzkumů veřejného mínění ukázalo, že polovina obyvatel viní za smrt experta Kellyho anglickou vládu, a jen 9% BBC. V otázce chemických a biologických zbraní věří BBC jasná nadpoloviční většina a jen 18% věří Tony Blairovi. Poslechovost BBC se zvýšila nejen ve Spojeném království, ale dokonce i ve Spojených státech. Pevný postoj ředitele BBC se tedy vyplatil nejen veřejnoprávní stanici, ale i celému království. Lidé opět vědí, že se na tuto svou stanici mohou spolehnout.

Bulvární novinář Campbell sáhl tedy k poslední zbrani a sice prohlásil, bude-li propuštěn z premiérových služeb, zveřejní deník, který si od roku 1994, kdy u Blaira pracuje, vedl. Příteli a autoru vysokonákladových bestsellerů Robertu Harrisovi prý řekl: Touhle knihou vydělám víc, než tys vydělal všemi svými romány. Anglické noviny připomínají. Touto větou Campbell jasně všem sdělil, o co mu ve skutečnosti vždycky šlo. Nakonec může být Campbell právě ten, kdo Blairovu vládu položí a to nejen falšováním údajů o Iráku.

Spustit audio