Biskup Malý: Není jiné cesty než dialog. Pořád věřím, že se lidé mohou pokusit vcítit do druhého

2. leden 2022

Neraduji se z toho, kolik lidí odešlo na věčnost, ale přesto byla pandemie obdobím, kdy jsem se mohl zamyslet, říká biskup Václav Malý a doporučuje: „Třeba nad tím, co člověk opravdu k životu potřebuje. Jestli ta naše spotřeba není zbytečná. Stále se mluví o růstu, ale přece jen stojí za pokus jiný pohled. Ne snad abychom byli v bídě a živořili, ale mnozí z nás žijí v nadstandardu. Nemusí to být kdejaký přepych, ale člověk si sám uvědomuje, že touží po něčem, co nepotřebuje.“

Pandemie také odhalila, jak rozdělená česká společnost je. „Není jiné cesty než dialog. Já pořád věřím, že se lidé mohou alespoň pokusit vcítit do druhého člověka. To je základ. Neodsuzovat. Jinak smýšlející člověk není nepřítel. Na to je potřeba stále upozorňovat,“ apeluje Malý.

Čtěte také

Ondřej Kolář, farář sboru Českobratrské církve evangelické a pedagog z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, upozorňuje, že rozdělení společnosti může jít i napříč církví:

„Někdy je to opravdu náročné. I já jako farář s tím můžu mít problém. Když mám nějaký názor, tak musím počítat s tím, že v obci bude mít někdo názor odlišný. A nemohu zaměňovat svůj vlastní postoj za boží slovo, to nejde.“ Překonávat rozdíly jde podle něj nejlépe v osobním setkání.

Poslechněte si celou debatu Vertikály, moderuje Adam Šindelář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.