Bezpilotní letouny

15. únor 2015
Za hranou

O bezpilotních letounech a robotických létajících přístrojích se v poslední době mluví nejčastěji v souvislosti s útoky na pozice islámských radikálů. Nesměle s jejich nasazením koketují také komerční společnosti, kterým by mohly zajistit třeba kurýrní službu. Jak ale zajistit, aby nerušily naše soukromí a nezabíjely s chladnou vypočítavostí svého programovatelného mikročipu?

I když se o bezpilotních letounech (dronech) mluví hlavně v posledních letech, první bezpilotník sestavil už v roce 1916 profesor Archibald Montgomery Low. Pojmenoval ho Aerial Target (Vzdušný cíl). A také za první světové války se pokračovalo s experimenty. To, když v USA sestavili letadlo řízené na dálku (Hewitt-Sperry Automatic Airplane).

V 80. a 90. letech 20. století zájem o bezpilotní letadla vzrostl, tak jak se potřebné technologie a přístroje miniaturizovaly a kdy se o dronech začalo uvažovat, ne už jen jako taktickém výzvědném, ale i jako o bojovém prostředku. Vývoje dronů se ostatně od počátku účastnili vojáci. Přelomovým obdobím je válka v Afghánistánu. Zatímco dnes technologická prvenství patří prakticky výlučně USA, ještě v 80. letech patřili ke světové špičce i Sověti. Jejich TU-143 měla také naše Československá lidová armáda, podobně jako ta rumunská, či lybijská.

Co se s těmito bezpilotníky stalo a jak dnes AČR pohlíží na drony? David Šťáhlavský telefonoval na Generální štáb. A ve studiu se podíváme Za hranu etických a morálních imperativů spojených s nasazením létajících robotů do výzbroje, ale také jejich komerčního využití. Hosty pořadu jsou Jakub Karas, ředitel Aliance pro bezpilotní letecký průmysl a analytik, popularizátor dronů Jan Kužvart.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.