Bezpečnost nade vše

4. srpen 2004

Ve Spojených státech se diskutuje o tom, zda bylo nedělní zvýšení protiteroristické pohotovosti odůvodněné. Novinářům totiž někteří představitelé zpravodajských a bezpečnostních služeb řekli, že o aktivitě Al-Káidy neslyšeli nic, co by bylo nové, a proč byla zvýšena pohotovost, sami nevědí.

Ministr pro vnitřní bezpečnost musel včera čelit podezření, že rozhodnutí zvýšit pohotovost bylo motivováno politicky. Logiku by to mělo, protože zatímco zjištění, že teroristé shromažďovali informace o významných finančních institucích, pocházejí z let 2000 a 2001, informace o růstu volebních preferencí pro demokratického prezidentského kandidáta jsou naopak zcela čerstvé. Tak asi vzniklo podezření, že se v Bílém domě zrodil nápad zaměstnat média něčím jiným než zhoršujícími se vyhlídkami George Bushe na znovuzvolení. Tom Ridge ale řekl, že na ministerstvu vnitřní bezpečnosti se nedělá politika a jiný vládní činitel ke starým údajům přičinil poznámku, že "jsou příznaky toho, že některé informace byly možná aktualizovány a mohou být z nedávné doby".

Hodně Američanů si určitě řeklo, že preventivní opatrnost je nakonec lepší než nepozornost s osudovými důsledky. Ostatně i u nás se v souvislosti s technoparty někomu mohlo zdát, že pozdní vyslání policejních těžkooděnců s vodními děly na rozehnání lidí, kteří jsou na odchodu, mohlo být politicky motivováno. Většina občanů si ale zřejmě řekla - lépe pozdě než vůbec. V čem srovnat americké a české policejní manévry nelze, je povaha hrozby. Zatímco v USA údajně hrozilo napadení Světové banky či Newyorské burzy, na loukách u Boněnova už hrozilo pouze to, že po sobě příznivci techna uklidí. Hlavně pro pořádkumilovné cizince bylo jejich vyhnání skvělým trestem.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.