Bez Jana Pavla II. by Berlínská zeď nepadla, říká německý kardinál Meisner

12. červen 2015

Výročí 30 let od církevní pouti, která se změnila v protest proti komunismu, si na odborné konferenci ve Velehradě ve středu připomněli historikové, kněží i další účastníci z Česka i Německa.

Setkání se zúčastnil také německý kardinál Joachim Meisner, který v 70. a 80. letech tajně světil více než 60 kněží z Československa.

Významně se podílel i na podpoře církevních aktivit po Sametové revoluci, za což mu Václav Havel propůjčil Řád Bílého lva III. třídy.

„Bral jsem to jako samozřejmost,“ řekl exkluzivně v rozhovoru pro Ranní Plus kardinál Meisner. „Tajná svěcení jsou nutná ve chvíli, kdy stát zasahuje do svobod občanů i církví,“ dodal.

Podle jednoho z tajně vysvěcených, Tomáše Halíka, byl kardinál jakousi vatikánskou spojkou pro česká svěcení.

„Papež Jan Pavel II. mi v roce 1981 řekl: starej se o Čechy, když budou potřebovat svěcení, pomáhej jim,“ potvrdil Meisner.

Bezpečnost vysvěcených duchovních byla důležitou součástí celého procesu. „Dodržovali jsme absolutní mlčenlivost, odpovědnost za nováčky nesli jejich představení, a to byli mladí muži, kteří znali rizika. Nebyli naivní, ale plní odpovědnosti,“ vzpomínal kardinál.

Emeritní kolínský biskup považuje papeže Jana II. za hybatele změn režimů ve střední Evropě.

„Jsem přesvědčený, že bez papeže Jana Pavla II. by Berlínská zeď nepadla. Papež nepřispěl k pádu socialismu politickými akcemi, ale protože zprostředkovával křesťanskou antropologii. Podle té je člověk obrazem božím, a proto má práva, která mu nikdo nemůže vzít,“ tvrdí duchovní.

Po pádu železné opony kardinál plně rozvinul podporu svým východním kolegům založením nadace Renovabis.

„Těch projektů byla obrovská spousta, pro každou zem existoval specialista, který nám dával konkrétní návrhy. U vás si cením návrhy arcibiskupského semináře v pražských Dejvicích,“ chválil pražskou katolickou obec Joachim Meisner.

autoři: rv , oci
Spustit audio