"Balkanizace" české politiky?

14. červen 2002

Je toho víc, co v hodinách, které předcházely otevření volebních místností, připomnělo, že to asi bude ještě nějakou dobu trvat, než tady demokratická kultura zapustí pevné kořeny. Tím nejkřiklavějším případem, který ale právě proto už vypadá skoro jako cílená provokace, je skutečnost, že přes 800 obyvatel mosteckého sídliště Chánov dostalo do svých poštovních schránek pouze hlasovací lístky ČSSD.

Věc vyšetřuje policie a starosta Mostu se dojel osobně přesvědčit, jak byla provedena náprava. Že došlo k pokusu o maření příprav a průběhu voleb, je ovšem evidentní a jsou na to paragrafy. Viníkům hrozí až tříleté vězení. Složitější už to bude s dokazováním nařčení, že si mezi Rómy levicové strany údajně zkoušely hlasy kupovat, a to až po třech stech korunách.

Předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý v Lidových novinách nevyloučil, že by chudí Rómové za peníze skutečně volit šli. Dodal však, že pokud si někdo jejich hlasy skutečně kupuje, znamená to ?balkanizaci české politiky?. Jak Veselý řekl, byl sám na Balkáně v misi OBSE, dohlížející na průběh tamních voleb, a tudíž ví, o čem mluví.

Jenže jak moc se liší eventuální nábor voličů v Chánově od akce sociálně demokratické kandidátky Wolfové, která si z Prahy přiveze k odlehlé volební urně hned plný autobus svých příznivců, aby jí dali preferenční hlasy?

Jistě: nakonec se pro tenhle kuriózní volební výlet se zajištěnou dopravou musel každý z nich rozhodnout sám ze své vlastní vůle, ale podivná pachuť přetrvává. Do mozaiky zapadá, že zmíněnou kandidátku provázela při jejich volebních vystoupeních v končinách, kde jí sotva kdo zná, slavná sportovkyně, která se k ní netají svými sympatiemi. Smůla ovšem je, že je Helena Fibingerová zároveň členkou Rady ČT, tedy orgánu, jehož členové nesmějí při výkonu své funkce v Radě ?vystupovat nebo působit ve prospěch politické strany?.

Jak ovšem ve čtvrteční televizní jednadvacítce poučil obecenstvo další člen Rady ČT Milan Knížák, který se v kampani vehementně angažoval na pódiích i na letácích nikoli pro jednotlivého politika, nýbrž hned pro celou ODS, zmíněnou pasáž v zákoně je nutno jen správně interpretovat: ?výkon funkce v Radě? podle něj začíná teprve příchodem do místnosti, kde rada zasedá, a končí odchodem z ní. Mimo zmíněnou místnost si tudíž občan Knížák může stranit komu chce.

Demagogie takového výkladu bije do očí a může straně, která slibuje právní stát, rozhodně spíš uškodit než prospět. Důvodová zpráva k zákonu o ČT totiž jasně stanoví, že cílem ustanovení příslušného paragrafu zákona o ČT je ? cituji- ?zajištění nezávislosti členů Rady na zájmech politických stran?. Eventuální působení ve prospěch politické strany by totiž ?ohrožovalo důvěru v nezávislost členů Rady?.

Z tohoto důvodu se pět českých umělců- Věra Galatíková, Eva Holubová, Ivan Vyskočil, Čestmír Řanda a Táňa Fischerová obrátili na poslance s výzvou ,aby oba členy Rady ČT odvolali. Podle jejich slov vystupovali Helena Fibingerová i Milan Knížák nepopiratelně a prokazatelně v předvolební kampani a přestali tak splňovat předpoklady pro výkon funkce člena Rady.

To však není jediná agenda, kterou by se příští parlament, o jehož složení se rozhoduje právě v těchto hodinách, měl zabývat. Ačkoliv politické strany pojaly závěr svých kampaní převážně jako zábavnou show, policie očividně bděla: na mítinku ODS na Staroměstském náměstí iniciativně vyváděla ?narušitele? s protestními plakáty a jak se při zásahu ukázalo, dav byl očividně prošpikován i policisty v civilu. Odkdy a na základě jakého zákona zajišťuje bezpečnost na mítincích politických stran tajná policie, měl by nový ministr vnitra poslancům i veřejnosti podrobně vysvětlit. Jinak se ze stínu Balkánu těžko vymaníme.

Napište nám: rse@rozhlas.cz

Spustit audio