Bakterie mohou konzervovat potraviny

23. září 2010

Španělští biologové izolovali bakteriální protein, který by mohl sloužit k biokonzervaci potravin.

Bakterie si během evoluce vyvinuly řadu strategií, jak si hájit své životné prostředí a jeho zdroje. Jednou z nich je produkce takzvaných bakteriocinů - proteinů, které inhibují růst příbuzných kmenů bakterií.

Biologové z univerzity v Granadě izolovali bakteriocin, označovaný jako enterocin AS-48 z bakterie Enterococcus faecalis. Enterocin je výjimečný svou strukturou - na rozdíl od ostatních bakteriocinů, které mají začátek a konec, se zde jedná o kruhovou molekulu. Tento tvar mu dodává vysokou stabilitu vzhledem k okolní teplotě a pH. Enterocin navíc účinkuje proti velmi širokému spektru bakterií - včetně patogenů, které se přenášejí infikovaným jídlem. Tyto vlastnosti z něj dělají potenciální biokonzervační prostředek , který by v potravinářství teoreticky mohl nahradit alespoň některé chemické konzervanty.

Logo

Práce španělských biologů bude publikována v časopisech Journal of Bacteriology a Applied and Environmental Microbiology.

autor: Martina Otčenášková