Bakterie mohou konzervovat potraviny
Španělští biologové izolovali bakteriální protein, který by mohl sloužit k biokonzervaci potravin.
Bakterie si během evoluce vyvinuly řadu strategií, jak si hájit své životné prostředí a jeho zdroje. Jednou z nich je produkce takzvaných bakteriocinů - proteinů, které inhibují růst příbuzných kmenů bakterií.
Biologové z univerzity v Granadě izolovali bakteriocin, označovaný jako enterocin AS-48 z bakterie Enterococcus faecalis. Enterocin je výjimečný svou strukturou - na rozdíl od ostatních bakteriocinů, které mají začátek a konec, se zde jedná o kruhovou molekulu. Tento tvar mu dodává vysokou stabilitu vzhledem k okolní teplotě a pH. Enterocin navíc účinkuje proti velmi širokému spektru bakterií - včetně patogenů, které se přenášejí infikovaným jídlem. Tyto vlastnosti z něj dělají potenciální biokonzervační prostředek , který by v potravinářství teoreticky mohl nahradit alespoň některé chemické konzervanty.
Práce španělských biologů bude publikována v časopisech Journal of Bacteriology a Applied and Environmental Microbiology.
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.