Babišových útoků je mnohem víc, Šincl je první, kdo s tím šel ven, chválí analytička Zlámalová

22. červen 2015

Minulý týden v Poslanecké sněmovně proběhl konflikt: poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) se opřel kvůli novele zákona o pojišťovnictví do Andreje Babiše. Ten za to na něj vytáhl složku kompromitujících informací.

ČSSD to nazvala estébáckou metodou, ministr financí ale jakoukoli kritiku odmítá. Měl by se Andrej Babiš omluvit, nebo je v pořádku, když říká, že celou kauzu považuje za uzavřenou?

„To nebyl útok Babiše na Šincla, ale Šincla na Babiše,“ reagoval v pořadu Pro a proti poslanec hnutí ANO a bývalý komentátor Mladé fronty DNES Martin Komárek.

Podle něj byla ministrova reakce prudká a nešťastná, ale žádná složka neexistovala a neexistuje, šlo jen o materiály z tisku.

„Nechci komentovat to, co říká ČSSD, které to celé orchestruje velice dobře proti Babišovi,“ řekl poslanec. Nechce komentovat ani průběh jednání, na kterém podle vlastní slov nebyl.

Ministr by se Šinclovi omlouvat neměl, tvrdí Komárek. „V první řadě by se měl omluvit Šincl, protože on byl první, kdo podle na Babiše zaútočil, on teprve později Babiš reagoval, jak říkám, svým způsobem.“


Komárek: „Jakékoli vydírání je naprosto absurdní. Vy budete někoho vydírat před dalšími patnácti lidmi? Jak to může vůbec někdo vážně říkat? Jak tomu můžete skočit na špek? … Není v pořádku brát byť veřejné listiny sebou na jednání, podle mě hlavně Babiš neměl reagovat na Šincla a jeho šinclování. Měl prostě říci pouze: orel much nelapá a bylo by hotovo.

Analytička Echo24 Lenka Zlámalová konstatovala, že jde o styl práce, který Andrej Babiš používal celou dobu v byznysu.


Zlámalová: „Z toho, co jsme viděli, Babiš jednoznačně Šincla vydíral. Materiály z tisku jsou jen nepodstatná část, kterou Babiš na Šincla vytáhl. To, jestli se Šincl stýká s právníky blízkými ČSSD Janstou a Pokorným, v žádném tisku nebylo, stejně tak tam nebylo, že je uplacen senátorem Valentou, majitelem společnosti Synot, a stejně tak v tisku nebylo, jak odešel z IPB.“

„Seberete hodně veřejných i neveřejných informací na svého partnera, které potom účelově vytahujete, byť vůbec nesouvisí s předmětem obchodního jednání,“ popsala ministrovu taktiku novinářka.

Ta připomněla, že sám Babiš už dříve několikrát přiznal, že „nějaký druh zastrašování a nátlaku byl dlouhou dobu jeho vyjednávací obchodní taktikou,“ upřesnila analytička.

Ústřední výhradou Zlámalové k celé kauze se složkou je skutečnost, že žádná z Šinkla inkriminujících informací nijak nesouvisí s podstatou změny zákona o pojišťovnictví a s tím, kdo má dostat jakou část provizí.

„Jsem příjemně překvapena, že pan Šincl s tím šel ven. Něco podobného se stalo evidentně více lidem, a oni s tím ven nešli, a proto to vypadá tak překvapivě,“ pochválil poslancovy kroky Lenka Zlámalová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.