Autogenní trénink vás může zbavit prášků na spaní

26. listopad 2019

Metoda patří v současnosti mezi psychoterapeuty a psychiatry k nejoblíbenějším. Stres, nespavost nebo úzkostné stavy je možné řešit i bez medikamentů.

Tento způsob relaxace cvičí například i astronauti z NASA kvůli zvládání možných psychických či fyziologických obtíží při pobytu ve vesmíru. Australský institut autogenního tréninku takto zase cvičí tamní policisty. Vědci zkoumali dopady autogenního tréninku u policie v Itálii. Ukázalo se, že když trénují fyzickou kondici a společně s ní autogenní trénink, dokážou pak mnohem lépe zvládat stresové situace. A kromě toho uváděli, že se jim zlepšily vztahy nejenom na pracovišti, ale také doma v rodině. A také u nás je tato metoda oblíbená.

Jak autogenní trénink pomáhá?

O metodu mají zájem studenti, úředníci, právníci, lékaři a také IT specialisté. „Vlastně asi neznám povolání, které bych na kurzu už neměla,“ konstatuje Veronika Víchová, klinická psycholožka a vedoucí pracovní skupiny pro autogenní trénink České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

jóga - relaxace - odpočinek

„Během koncentrace na to teplo v těle se úzkost najednou vypařila a já jsem byla úplně v šoku,“ říká paní Lucie, která začala s autogenním tréninkem před několika lety. Bylo to v době, kdy byla na mateřské dovolené, a právě se vrátila ze zahraničí, kde dlouhou dobu žila. Právě tehdy se u ní projevily úzkosti a nejrůznější fobie. „Od prvního týdne, když jsem začala nacvičovat ‚tíhu‘, tak jsem začala spát, na což jsem vůbec nebyla zvyklá. Tři roky jsem totiž brala prášky na spaní,“ pochvaluje si Lucie. Nástup účinků autogenního tréninku byl podle ní tak rychlý a pocítila po něm tak razantní zlepšení, že v něm pokračuje do současnosti.

Soustředění, koncentrace a opakování cvičení

Syndrom vyhoření - únava - stres

Cvičení funguje na základě formulek, které si člověk v duchu přeříkává a které mají pravidelným opakováním sílu sugesce. Účinky autogenního tréninku se dají pocítit dokonce už po prvním cvičení. „Nejprve se zbavujeme nějakých obtíží, třeba nespavosti nebo úzkosti či trémy,“ vysvětluje Veronika Víchová. „A jakmile se dostaneme do rovnovážného stavu. tak se můžeme zaměřovat na rozvoj našich schopností: prohlubování koncentrace, lepší studium, rozvoj kreativity, zvyšování odolnosti, zvyšování výkonnosti ať už v práci nebo u sportovců.“

Jakmile se dostaneme do rovnovážného stavu, můžeme se zaměřovat na rozvoj schopností.
Veronika Víchová

Při cvičení se začnou uvolňovat svaly, zklidňuje se tep, prohlubuje dech a vnímáme lepší cévní prokrvení. Dochází i ke zpomalení mozkových vln. V tomto stavu uvolnění je pak působení sugescí mnohem intenzivnější. Praktikováním autogenního tréninku se prý zlepšují i orgánové funkce. 

Vůle cvičit musí být dobrovolná. A když člověk takové rozhodnutí učiní, pak je jen velmi málo nemocí, které by nácviku autogenního tréninku bránily. 

Člověk se dostává do stavu, kdy jsou všechny jeho tělesné procesy v rovnováze. Právě díky této harmonii je tento stav pohroužení pro lidi tak příjemný. Efekt reálné změny fyzického stavu ovšem vyžaduje pravidelnost. „Já doporučuji minimálně jedno cvičení denně, aby ten závazek byl zvládnutelný,“ říká Víchová. „Když někdo cvičí třikrát denně, je to samozřejmě jeho výhoda.“

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.