Astronaut Andrew Feustel v Ondřejově

5. srpen 2009

Na pozvání Astronomického ústavu Akademie věd přijel na návštěvu astronaut Andrew Feustel, člen posádky, která se letos v květnu vydala na poslední servisní misi k Hubblovu vesmírnému dalekohledu. S sebou vezl Písně kosmické, dílo českého básníka Jana Nerudy. Ne proto, že by měl v kosmu spoustu času na čtení, ale proto, aby se tento klenot české literatury dostal do vesmíru, o kterém pojednává.

Díky českému původu astronautovi manželky Indiry Feustelové mohli představitelé Astronomického ústavu AV ČR vybrat jednu symbolickou věc, která poputuje na výlet do vesmíru. Volba byla náročná, ale nakonec byly vybrány Písně kosmické, jelikož je tato výjimečná knížka významně spjata s historií Astronomického ústavu a navíc patří rozhodně ke klenotům naší národní literatury. Sbírka básní letěla vesmírem a nyní je zpět v České republice. Desetidenní pobyt astronauta Andrewa Feustela i s rodinou v České republice je opravdu nabitý přednáškami, besedami, oficiálními setkáními s vědeckými i vládními představiteli a vystoupením v médiích. Přinášíme vám výběr zajímavých otázek a odpovědí z veřejné besedy, která se konala v pondělí 3. srpna na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově.

Jak se člověk může stát astronautem?
U nás v Americe je hned několik způsobů, jak se stát astronautem. Můžete být vojenský pilot nebo letecký inženýr. V týmech máme také lékaře a vědce, odborníky v přírodovědných odborech, kupříkladu geology, nebo biology.

Let raketoplánu k Hubblovu dalekohledu byl několikrát odložen. Jak psychicky zvládáte neustálé odklady misí?
Je pravda, že jsme měli šestiměsíční zpoždění z důvodu technických komplikací. Ale na let do vesmíru jsem čekal devět let, takže tu chvíli už jsem bez problémů vydržel.

Jak jste přesně věděli co a jak opravit a vyměnit?
Inženýři a vědci na Zemi rozhodli, co se bude opravovat a vypracovali podrobný plán. My jme potom opravu trénovali po dobu tří let většinou pod vodou, abychom simulovali beztížný stav.

Vzal jste si nějaké součástky z dalekohledu s sebou jako suvenýr?
Ne (smích). Ale pár starých součástek jsme dovezli zpátky na Zemi. Je pravděpodobné, že později každý z nás dostane nějaký kousek jako připomínku historicky poslední servisní mise k Hubblovu dalekohledu.

Do volného prostoru jste vycházeli každý den. Je nebezpečí, že by astronaut mohl od lodi uletět?
Pohyb ve volném prostoru je neobyčejně plynulý a klidný. Astronaut je připoután lanem dlouhým 30 metrů a většinou se všichni dobře drží, aby neuletěli (smích). Zatím se to nikdy nestalo, ale pro případ nouze byl raketoplán i se zachyceným dalekohledem připraven zapálit motory a přiblížit se k astronautovi na potřebnou vzdálenost.

Astronauti jsou ve volném prostoru připoutáni lanem, aby neodletěli.

Všechno je dopředu dokonale připravené. Dostali jste se někdy do situace, že bylo potřeba improvizovat?
Každý den jsme při výstupu do volného prostoru měli nějaký problém, na který jsme připraveni nebyli. Ale díky tomu, že jsme na Zemi trénovali opravdu důkladně, dokázali jsme všechny tyto nečekané problémy vyřešit.

Upustili jste něco během vaší mise?
Ne, naštěstí se nám povedlo udržet všechno tam, kde to mělo být.

Nepřekážela vám při práci ve volném kosmickém prostoru zář Slunce?
Když Slunce svítí přímo na dalekohled, jeho povrch odráží sluneční záření jako zrcadlo přímo do vašeho obličeje a je to jako byste se dívali přímo do Slunce. Na helmách máme speciální štíty, ale nejlepší je odvrátit zrak od místa, kam Slunce svítí. Většinou je raketoplán namířen podvozkem ke Slunci tak, aby nám dělal stín pro práci. Pokud se dostaneme do zemského stínu, máme pro práci naopak spíš příliš velkou tmu. To řešíme svítilnami na helmách.

Povrch Hubblova dalekohledu odráží světlo jako zrcadlo

Jak se při výstupu do volného prostoru řeší naléhavé biologické funkce? Může se astronaut vrátit na loď třeba kvůli návštěvě toalety?
V žádném případě se práce astronauta nemůže přizpůsobit jeho biologickým potřebám. Každý výstup do volného prostoru je velice náročný jak technicky, tak časově, takže součástí běžného výstroje astronauta jsou pleny. Ale samozřejmě pokud opravdu nemusíme, tak se snažíme je nepoužít.

Jak dlouho trvá obléct si skafandr?
Záleží o jaký typ skafandru jde. Ty, které se používají pro výstup do volného prostoru zaberou astronautovi alespoň hodinu, než je všechno připraveno. Skafandry určené pro přistání jsou jednodušší, oblékají se 20 minut.

Jak se ve vesmíru spí?
Velice dobře. Spíme zavěšeni ve spacích pytlech, přilepeni kdekoliv na stěně pomocí suchých zipsů. Spíme krátce, jenom asi 6 až 7 hodin denně, ale velice vydatně a beze snů. Sny jsem neměl ani já ani kolegové, nevím proč. Před spánkem jsme se často dívali na hvězdy. A také jsem svým kolegům četl Písně kosmické (smích).

Jak se v beztížném stavu jí?
Je to skvělé. Můžete jíst v jakékoliv poloze, třeba i dolů hlavou nebo v leže. Jenom je zapotřebí dávat pozor na polykání, protože jídlo v ústech v beztížném stavu létá a samo vám do krku nespadne. Takže je potřeba trochu cviku, abyste se najedli.

Když se v kabině pohybujete v beztížném stavu, nemáte strach, že omylem zmáčknete některý z velkého množství knoflíků a páček?
Pořád (smích). A Andrew Feustel česky dodal: Každý den, každou minutu.

Jak je to se střídáním dne a noci na oběžné dráze?
Hubblův vesmírný dalekohled oběhne Zemi jednou za 90 minut, takže jsme vlastně viděli východ Slunce po hodině a půl znovu. Práce astronauta je evidentně velice náročná. Málokdo totiž může říct, že jeho pracovní směna trvá 6 dní (smích).

Co se vám při pohledu do vesmíru líbilo nejvíc?
Nejradši se dívám na Zemi. Z vesmíru je opravdu nádherná a vidět svůj domov, Houston, z takové dálky, je opravdu zvláštní pocit. Také jsem dobře viděl Havaj a stát Michigan, ze kterého pocházím. Když jsem se díval kolem sebe na hvězdy, uvědomil jsem si, jak moc je vesmír veliký.

Pohled na Zemi  z vesmíru je překrásný

Jak by jste srovnal pohled na hvězdnou oblohu z raketoplánu a ze Země?
Především vidíte, že se hvězdy při pohledu z vesmíru nechvějí, jsou to stálé bodové zdroje a vidíte tam množství různých barev.

Přistáli jste během své mise na Mezinárodní vesmírné stanici?
Stanice létá kolem Země na oběžné dráze ve výšce 350 kilometrů, kdežto Hubblův dalekohled obíhá přibližně 500 kilometrů nad Zemí a ještě k tomu s jiným sklonem dráhy, takže jsme se nemohli potkat. Myslíme si, že jsme ji jednou zahlédli, ale ani to nevíme jistě.

Když se chystáte přistát, jak zjistíte, zda není raketoplán poškozen?
Slouží k nám k tomu kamery, které pracují jak ve viditelném záření, tak v infrařervené oblasti spektra a při přípravě na přistání prohlédnou celý trup raketoplánu kvůli případným poškozením.

Cítíte teplo, když raketoplán přistává?
Ne a to hned ze dvou důvodů. Den před přistáním se kabina raketoplánu vychladí na přibližně 16 stupňů a navíc ve skafandrech máme spodní prádlo chlazené studenou vodou.

Co si myslíte o rozhodnutí poslat do vesmíru Písně kosmické?
Rozhodně s ním souhlasím. Jan Neruda ve svém díle klade spoustu zajímavých otázek o vesmíru. Je velice symbolické, že se knížka dostala právě k Hubblovu dalekohledu, který byť pomohl nalézt spoustu odpovědí, také inspiroval vědce klást si víc a víc otázek. Písně kosmické překonaly vzdálenost 8,5 miliónů kilometrů a celkem 197krát oběhly Zemi, aby se mohly vrátit zpět do České republiky. Jsem vděčný za možnost vzít je s sebou do vesmíru.

Andrew Feustel s manželkou předává Písně kosmické řediteli Astronomického ústavu Doc. Petru Heinzelovi

Zájem o setkaní s astronautem byl obrovský. Kapacita knihovny astronomického ústavu nestačila, ale nakonec byli i ti stojící návštěvníci spokojeni. Možnost nechat si podepsat fotografii nebo se vyfotografovat s aktivním astronautem, se nenaskýtá každý den. Andrew Feustel stráví v České republice ještě několik dní. Na programu má další veřejné besedy v Praze, Brně a Znojmě. Jestli náš výběr otázek neuspokojil vaši touhu a chtěli byste vědět víc o tom, jak se žije ve vesmíru, zeptejte se toho nejpovolanějšího. Více podrobností o návštěvě Andrewa Faustela se dozvíte na stránkách Astronomického ústavu Akademie věd.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.