Astrofotografie pro každého

9. březen 2012

Internet se množí krásnými snímky noční oblohy, které už zdaleka nemusí být dílem zkušených fotografů. Noční nebe například s kruhy hvězd si dneska může udělat každý.

S nástupem digitální fotografie se v podstatě každému dostává do rukou aspoň kusý okamžik procesu tvorby zdařilých nočních záběrů. Ne každý je si toho však plně vědom. Od dob dominance klasické fotografie uplynuly desítky let a astronomové se snaží každým dnem vytvářet lepší prostředky pro zpracování svých vědeckých dat. S nástupem tzv. CCD technologie, která funguje zejména na Einsteinem vysvětleném a Nobelovou cenou ověnčeném fotoefektu, začala být digitální fotografie už na konci devadesátých let minulého století jasným krokem do budoucna. Nejen mezi vědci, ale díky čím dál větší finanční dostupnosti i široké veřejnosti. A protože už i počítač je v běžné výbavě mnoha domácností, je každý z nás nevědomky jen krůček od efektních obrázků noční oblohy.

Kdysi stačilo počkat
Světově uznávané fotografie se před nástupem digitální techniky pořizovaly na fotografický film nebo desky. S takovou technikou se dnes znají už jen pamětníci nebo fajnšmekři. Pokud jste chtěli získat krásnou fotku nějakého vesmírného objektu nebo prostě jen pohybu hvězd na noční obloze, stačilo nastavit fotografický aparát či komoru s příslušným vybavením a otevřít za vhodných meteorologických podmínek závěrku na tak dlouho, jak to jen šlo. Světlo z hvězd se podepsalo na chemickou emulzí potřených citlivých detektorech a pak už následovala pro mnohé oblíbená romantická kratochvíle ve fotokomoře s lázněmi vývojky, vody a ustalovače. Dneska ovšem v noci svítí obloha parazitním světelným znečištěním z měst, takže s dlouhými expozicemi se mnozí mohou nadobro rozloučit. Nebo vymyslet matematickou cestu pro zpracování digitální fotografie v počítači, kterou by se dalo problému šikovně vyhnout. Skoro každý astronom je proto dneska aspoň trochu programátorem a jeho snažení pak často přináší i vedlejší produkty, které jsou v několika případech přístupny široké veřejnosti.

Vytáhněte bledou zář
Stejně jako Slunce na denním nebi se i obloha v noci vlivem rotace Země otáčí. Pokud si proto chcete udělat nějakou hezčí fotku souhvězdí nebo Mléčné dráhy a nemáte k tomu techniku vysloveně určenou, nevadí. Stačí mít stativ a po ruce foťák, který umožní nastavit alespoň citlivost (ISO) a délku expozice delší než 5 sekund. Tím už dneska disponuje většina kompaktů pro středně náročné. Stativ s foťákem pak stačí vzít do co nejtemnější noční přírody, namířit na inkriminovanou oblast oblohy a udělat několik desítek obrázků za sebou. Hlavně je potřeba mít nějakou kabelovou spoušť nebo nastavit začátek expozice se zpožděním, abyste se při samotném cvakání foťáku vůbec nedotýkali a obrázek nebyl roztřesený. Nepoužívejte funkci ZOOM, neboť větší zvětšení znamená větší pohyb hvězd v zorném poli. Pokud foťák snímá jen v JPG, doma pak sadu snímků dávkově překonvertujete z JPG do TIF pomocí jednoduchého prográmku InfranView a otevřete ve slučovacím programu Deep Sky Stacker. Program obrázky poskládá na sebe tak, že hvězdy zesílí vůči pozadí a potlačí šum, který byste na snímku měli při užití příliš vysoké citlivosti. Právě takový program je výsledkem mnohaletých zkušeností astronomů při skládání digitálních fotografií. A dneska si s ním po několikaminutovém seznámení můžete krásnou hvězdnou oblohu nasnímat sami. Výsledek sice prvoplánově neoslní, ale už je na dobré cestě k pěkné hvězdnaté fotce. A kdo ví – možná právě hlubší seznámení se s programem a jeho požadavky na kvalitnější zpracování vás pomalu dožene k astrofotografii.

Mléčná dráha z Cookových ostrovů focená ze stativu a zpracovaná v programu Deep Sky Stacker

Vyfoťte si stopy hvězd
Pokud vás předchozí návod trošku odradil přílišným technicismem, máme pro vás něco o dost jednoduššího. Určitě jste už někde viděli krajinu s hvězdami roztaženými do souběžných křivek nebo kruhů. To jsou tzv. startrails neboli stopy hvězd. Za dob, kdy obloha netrpěla světelným znečištěním, stačilo podobný obrázek získat několikahodinovou expozicí, i když ani to se neobešlo úplně bez komplikací. Dneska se na to musí jinak. A opět s pomocí vhodného astronomického programu. Ten najdete na webu německého astronoma a programátora Achima Schallera a jmenuje se příhodně Startrails. Vezme vámi nafocenou sadu obrázků a poskládá ji tak, že co se nehýbe, nechá bez úprav, a co je nové, přičte. Výsledkem je noční krajina či osvětlená architektura a nad ní elegantní stopy hvězd. A postup? Opět vezmete foťák na stativu s sebou do noční krajiny, nastavíte u něj kontinuální snímání (zejména u pokročilejších zrcadlovek je tato funkce dostupná) a necháte ho pracovat třeba do rána. Foťák musí mířit pořád stejným směrem, snímat cca 30s expozice při nějaké vyšší citlivosti (800 ISO), aby nasbíral dostatek světla jak z hvězd, tak z okolní krajiny. V programu si otevřete celou sadu obrázků a funkcí v menu Build – Startrails už začne v průběhu následujících desítek minut doslova před očima vznikat vysněný obrázek se stopami hvězd.

Cesta zapadajícího Měsíce v programu Startrails

A nejen na stopy hvězd lze aplikaci použít. Můžete si nafotit zapadající Měsíc, přicházející noční bouři nebo prostě jen auta na dálnici. Nápadům se meze nekladou, noční svět nabízí tolik příležitostí.

Jen krůček k nočnímu videu
Taková sada fotografií má ovšem ještě jednu výhodu. Jde o obrázky stejné velikosti, stejného záběru a stejných expozičních vlastností. A pokud jste je nezmenšili, jsou ve vysoké kvalitě. To všechno přímo žádá o pohyblivou sekvenci. Takovou, jakou nám představila například posádka ISS v článku s astronomickými videi. Obrázky otevřete v nějakém dostupném video-editoru, pravdaže lepší je v tomto případě sáhnout po nějakém komerčním. Podstatnou věcí totiž je, abyste mohli snímky naskládat za sebou v mase 25 obrázků za vteřinu. Takovou obrazovou frekvenci má totiž formát videa PAL, na který jsme zvyklí z DVD. Pokud tuto možnost nemáte, pomůže vám rovněž zmíněný program Startrails, i když ne v příliš vysoké kvalitě. Pak už stačí nechat program, aby vám video připravil a – máte zrychlené video nočního světa…

Jak vidno, vytvořit si krásný obrázek či video noční oblohy už dneska nemusí být nutně doménou zkušených astrofotografů. Navíc všechny tyto vymoženosti jsou dennodenně zdokonalovány, tudíž možná už v příštím roce bude co do nabídky těchto jednoduchých a volně šiřitelných prográmků tento článek zastaralý. Tak či tak, pokud rádi fotografujete, využijte těchto tipů pro fotografování právě teď viditelných planet nebo blížícího se jara s krásnou hvězdnatou oblohou.

autor: Petr Horálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.