Aspirin - prevence proti rakovině tlustého střeva

23. září 2010

300 miligramů aspirinu - tedy jedna tableta denně - působí podle výzkumníků z Oxfordské univerzity ve Velké Británii preventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Uvedl to server www.thelancet.com.

Tuto teorii britských vědců podpořily výsledky testování více než 7500 osob. Aspirin nebo některé podobné léky proti horečce jim byly podávány po dobu 1 - 7 let. Ukázalo se, že při dlouhodobém užívání, tj. nad 5 - 10 let, aspirin výrazně - až o 75 % snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Protože rakovina tlustého střeva a konečníku se mnohdy dlouho rozvíjí, výzkumníci předpokládají, že pravidelné užívání aspirinu dokáže růst nádorové tkáně velmi efektivně brzdit. Tyto účinky byly prokázány jak u mužů tak u žen, různých ras a také v jakémkoli věku. Během experimentu se nepodařilo prokázat pozitivní ani negativní vliv acylpyrinu na vznik jiných druhů rakoviny.

I když jsou výsledky studie pro pacienty ohrožené rakovinou tlustého střeva a konečníku pozitivní, je potřeba si uvědomit, že i acylpyrin může mít při dlouhodobém užívání negativní vedlejší účinky - například dráždí žaludek. Proto stále platí: všeho, i acylpyrinu, s mírou.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.