Archeologové našli v Mexiku unikátní oltář Aztéků

15. říjen 2006
Monitor

V centru mexického hlavního města probíhají už od roku 2000 výzkumné archeologické práce a za tu dobu učinili archeologové mnoho zajímavých objevů. Nález aztéckého oltáře je však skutečně unikátní.

Oltář patřil aztéckému kmeni Mexiků, podle kterého byl později pojmenován celý stát. Což by samo o sobě tak překvapivé nebylo. Téměř nepochopitelné ale je, že se zachoval. Byl totiž s největší pravděpodobností součástí hlavního chrámu Aztéků, který zdobil hlavní město aztécké civilizace Tenochtitlan a který byl zničen španělskými dobyvateli v 1. polovině 16. století. Ti použili části chrámu například na stavbu katolického kostela. Že přitom tento oltář nezničili, kdežto jiné symboly aztécké kultury ano, je nepochopitelné.

Oltář tvoří velká kamenná deska, což může být také jeden z důvodů, proč se zachoval - byl patrně využit jako stavební prvek. Podle vedoucího výzkumných prací Alvara Barrery Rivery je oltář věnovaný aztéckému bohu deště Tlalokovi. Monolitická deska je po stranách zdobena dvěma ozdobnými římsami. Kromě zobrazení samotného Tlaloka jsou na římsových basreliéfech vyobrazeny hlavní znaky kultu plodnosti země a bohaté úrody.

Jak známo, Aztékové přinášeli svým bohům lidské oběti a bylo to tak i v případě Tlaloka. Ten byl bohem deště, hromů a blesků a patřil k nejdůležitějším božstvům všech Aztéků, takže toho o něm poměrně dost víme. Byla mu zasvěcena jedna ze dvou svatyní na vrcholu pyramidy Hlavního chrámu v Tenochtitlanu, hned vedle chrámu nejdůležitějšího aztéckého boha Huitzilopochtliho. Tlalok byl vládcem padající vody, tedy deště, zatímco jeho manželka Chalchiuhtlicue byla patronkou vody stojaté a tekoucí. Na malbách a reliéfech ho značí čelenka z volavčího peří, kulaté oči, tesáky, velice nápadná vlnovka kolem rtů, kromě toho posvátná zakřivená hůl, s níž Tlalok mohl vysílat blesky a také hlas hromu. Aztékově se snažili naklonit si Tlaloka právě množstvím lidských obětí. Někdy také obřadně a údajně velmi krutě týrali malé děti, aby svými slzami přivolaly déšť, případně se pokoušeli působit na boha kouzly s jeho poslem - ropuchou. Tlalok se staral o utopence, ale také o lidi zasažené bleskem a trpící vodnatelností, dnou nebo různými kožními nemocemi. Zatímco ostatní nebožtíky Aztékové obvykle spalovali, mrtvé patřící Tlalokovi pohřbívali do země.

Ještě nějakou dobu potrvá, než si budou moci zájemci oltář prohlédnout. Podle slov Rivery teď totiž vědci stojí před složitým úkolem, a sice jak monolit dostat ze základů staveb, které na něm byly později vybudovány. Deska je navíc rozpadlá na 4 velké části a může se rozpadnout na malinké kousky, proto vědci plánují použít speciální technologie a být maximálně opatrní při jejím vyzvednutí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.