Arafatova manželka

9. listopad 2004

Je pikantní, že palestinský prezident Jásir Arafat je léčen v zemi, které svět vděčí za přísloví "Za vším hledej ženu". Právě Arafatova žena je totiž nejspíše příčinou nejistoty Palestinců, jak na tom jejich vůdce vlastně je.

Ten se totiž z politika stal ze dne na den nemocným manželem a francouzští lékaři respektují přání jeho ženy, pokud jde o informování veřejnosti. Informace jsou strohé až nic neříkající, takže se palestinští vůdci rozhodli k cestě do Paříže, aby se o stavu prezidenta přesvědčili osobně. Suha Arafatová ovšem pro takovou návštěvu nemá pochopení. Prohlásila, že jejím smyslem je pohřbít jí manžela zaživa. Skutečně se objevily spekulace, že palestinští předáci míní dojednat s doktory, aby byl odpojen od přístrojů zrovna v den, kdy se měl Mohamedovi zjevit Korán, což by jim údajně vzhledem k symbolice přišlo vhodné. Zda se palestinským představitelům podaří navštívit svého prezidenta bez souhlasu manželky, je ovšem nejisté. Suha přesvědčila lékaře, aby u manželova lůžka z důvodu jeho vážného stavu omezili návštěvy.

Zajímavé je, že jedním dechem prohlásila, že se mu daří dobře a brzy se vrátí domů. Může to být pravda, může to být přání, které je otcem myšlenky, a konečně se může jednat o nějaký kalkul. Například by prý mohlo být ve hře dědictví. Jásir Arafat, na rozdíl od většiny Palestinců, není chudý a lze pochopit, že jeho manželka by po jeho smrti nerada trpěla nedostatkem. Zaskočení a rozzlobení palestinští představitelé sice neřekli, že Suha Arafatová je zištná potvora, nicméně upozorňují, že manžela poslední tři roky neviděla, anebo že Jásir Arafat není jejím soukromým majetkem. Nejasnosti by měl nejlépe uvést na pravou míru sám Arafat. Problém je, že se neví, zda může. Přístroje jsou schopné za člověka dýchat. Mluvit nikoli.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.