Apolena Rychlíková: Krize bydlení je tématem, ke kterému se strany konečně začaly vztahovat. Navrhovaná řešení ale nejsou dostačující

5. říjen 2021

Na vlastní byt je u nás potřeba průměrně dvanácti hrubých ročních platů, a to za předpokladu, že se neinvestuje do ničeho jiného. Nájemní bydlení sice mírně „zchladil“ koronavirus, i tak ale běžná pražská rodina s mediánovým příjmem dává za nájem 43 procent z příjmu domácnosti, což převyšuje kritickou hranici ohrožení bezdomovectvím, před kterou varuje Evropské unie.

Mezi lidi nejvíce postižené krizí bydlení se nově začali propadat třeba osamělí senioři a seniorky, kteří často končí v nekvalitním bydlení na ubytovnách. Dlouhodobě jsou ohrožené chudé rodiny. Téma zhoršující se dostupnosti bydlení se letos propsalo i do volebních programů většiny politických stran.

Čtěte také

Iniciativa Za bydlení, která si klade za cíl vyvolat konstruktivní veřejnou a politickou debatu o problému bytové nouze a zhoršující se dostupnosti důstojného bydlení v Česku, vypracovala analýzu předvolebních kampaní. Pozitivně kvitují, že se téma bydlení objevilo i v předvolebních programech.

Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení však v analýze varuje: „Zejména u dostupného bydlení se však téměř vůbec neřídí doporučeními nezávislých odborníků, jakými jsou OECD či Sociologický ústav Akademie věd, kteří nabízí konkrétní a fungující řešení.“

Analýza upozorňuje na to, že nejčastější řešení založené na samotné výstavbě je nedostatečné a dodává, že navíc je část programů velmi vágních. Programy SPD, Přísahy nebo KSČM v oblasti bydlení nelze dle iniciativy Za bydlení ani relevantně hodnotit. A tak se soustřeďují hlavně na obě vládní strany a opoziční koalice.

Alternativy k osobnímu vlastnictví

Během osmi let vlády ANO a ČSSD se nepodařilo schválit zákon o sociálním bydlení, který je podle odborníků velmi potřebný. Programy, které připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, označuje iniciativa za neúspěšné a nedostačující. A tento trend ANO dál prohlubuje i ve svém předvolebním programu.

Čtěte také

Oproti tomu ČSSD má podle Iniciativy poměrně kvalitní program bydlení. Jako jediná strana mluví i ČSSD o potřebné progresivní dani od pátého bytu výše. Za bydlení však upozorňuje, že strana přichází s prvními komplexnějšími návrhy pro zlepšení dostupnosti bydlení po osmi letech vládnutí. Což je samo o sobě důkazem toho, jak moc vážně se tento program dá brát.

Tématem opozičních stran je potom rychlá výstavba. Koalice Spolu ve svém programu hovoří především o výstavbě, deklaruje podporu rozvoje obecního nájemního bydlení a dostupnosti hypoték pro střední třídu. Nemá však žádný explicitní plán pro sociální bydlení či řešení bytové nouze. Další podpora hypoték navíc zvýší poptávku a tím i ceny, varuje iniciativa Za bydlení.

Piráti a Starostové tvrdí, že mají připraven návrh zákona o podpoře v bydlení, který by měl nabídnout obcím soubor nástrojů pro řešení bytové nouze jejich obyvatel prostřednictvím poradenství, zprostředkování bydlení na soukromém trhu s využitím státní garance a výstavbu dostupných a sociálních obecních bytů. Nedostatkem programu je, že nepředstavuje nástroje zlepšení finanční dostupnosti bydlení.

Apolena Rychlíková

Podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd je u tak komplexního problému, jako je bydlení, hlavní problém v neochotě mluvit i o nepopulárních řešeních typu daňové progrese nebo větší podpory pro alternativy k osobnímu vlastnictví.

Podrobný pohled na předvolební návrhy ukazuje, že odvaha postavit se krizi bydlení je zatím bohužel utopená v inklinaci k populismu nebo nedostatečné důslednosti. Vzhledem k závažnosti krize bydlení je to velká škoda.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.