Apolena Rychlíková: Ceny energií uvrhly do kritické situace stovky tisíc lidí. Některým se zálohy zvedly i pětinásobně

4. listopad 2021

„Obáváme se, že hrozí sociální krize, která tu desetiletí nebyla,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Daniel Hůle z Člověka v tísni v reakci na zvýšení cen energií, které momentálně ovlivňují životy zásadní části české společnosti. Někteří bývalí klienti Kolibříka nebo Bohemia Energy nyní musí za své zálohy platit i více než 15 tisíc. Rozptyl cen je neuvěřitelný: Někde jde o menší nárůst, ale některé domácnosti jsou odsouzené platit za elektřinu nebo plyn i pětinásobek původních záloh

Těžko odhadnutelnému číslu českých domácností tak hrozí propad do chudoby, nebo energetické chudoby. Ta se přitom v Česku už nějakou dobu objevuje. Domácnosti, které jí trpí, nejsou schopny platit za energie a zajistit si tak potřebný objem tepla.

Takoví lidé třeba už dnes topí v jedné místnosti, nebo nedostatečně. Mají problém platit pravidelně zálohy a právě zima pro ně bývá extrémně náročným obdobím. Do této situace ale nyní mohou spadnout stovky tisíc lidí.

Kdo má za co odpovědnost?

Celý příběh pádu Bohemia Energy ale není jen otázkou vysokých cen za energie, ale také určité míry odpovědnosti, kterou společnost klade na riskující podnikatele.

Čtěte také

Jak správně poznamenal Hůle v DVTV, řadoví dlužníci, kteří se do exekucí často dostávají kvůli mnohem menším prohřeškům – jízdě na černo, neschopnosti platit složenky, špatnému úsudku – jsou pranýřováni a politická reprezentace jim dlouhodobě nechce pomoci.

Když ale „položí“ firmu člověk s velkým majetkem, který se na trzích choval riskantně a nezodpovědně a tímto krokem fatálně ovlivní chod celé české společnosti a především pak ohrozí kvalitu života stovek tisíc domácností, nikdo neví, jak se k jeho chování postavit.

Bude Jiří Písařík hnán k odpovědnosti? Že byly – především v počátku – praktiky Bohemia Energy na úrovni „energetických šmejdů“, to je přitom známé. A je kupodivu, že ani po tomto šokujícím pádu firmy stát stále neřeší větší dohled nad trhem s energiemi a ochranu odběratelů.

Čtěte také

Podle čísel organizace Život 90 se počet seniorských domácností ohrožených chudobou důsledkem energetické krize zdvojnásobil. Podle Jana Klusáčka z platformy Za bydlení se až pětina seniorských domácností může ocitnout ve stavu bytové nouze. Úplně běžně se objevují případy, kdy vyúčtované zálohy vysoce přesahují důchody.

A problém také je, že především opuštění senioři a seniorky často nevědí, na koho se obrátit a jak se džunglí nabídek (které se teď slétají ze všech stran a některé z nich jsou opět predátorské) prokousat.

Pro takové lidi musí být blížící se zima zdrojem obřího stresu a obav. Jsou to přitom senioři a seniorky, kteří v Česku dlouhodobě patří ke zranitelným sociálním skupinám.

Apolena Rychlíková

Česká republika má dlouhodobě problém s fenoménem skryté chudoby. Až 23 procent domácností nemá na jednorázový výdaj ve výši deseti tisíc. Krize cen energií tak přichází do situace, která je v základu nejistá. Kde mají takoví lidé vzít najednou měsíčně 15 tisíc za elektřinu? To je nyní možná ta nejpalčivější otázka, která před námi stojí.

Pokud vláda nechce, aby se sociální krize v Česku rapidně vyostřila, měla by okamžitě začít konat a postiženým lidem pomoci. Nabízí se třeba dávka Mimořádné okamžité pomoci nebo by se dalo mluvit i o americké cestě šeků. Vzhledem k tomu, co postižené domácnosti nyní zažívají, a také proto, že se blíží zima, však s pomocí není možné dál otálet.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio