Antarktické spodní vody ubývá

4. duben 2012
Monitor

Oceánografové zaznamenali velký úbytek chladné a husté vody, která vzniká v Antarktidě a plní hlubiny světových oceánů.

Antarktická spodní voda (Antarctic Bottom Water) je nejhustší a nejchladnější voda, jaká se nachází ve světových oceánech. Její teplota dosahuje až -0,8 °C. Vzniká okolo Antarktidy, kde ji zahušťuje tvorba ledu. Hustá voda se propadá ke dnu moře a šíří se směrem k severu. Ve světových oceánech tak v hloubkách větších než 4000 metrů vytváří vrstvu chladné a velmi slané vody, která se pomalu mísí s teplejší vodou ze svrchnějších vrstev.

Není pochyb o tom, že antarktická spodní voda se významně podílí na hlubokomořském proudění, které ovlivňuje globální klima. Dřívější studie naznačily, že antarktická spodní voda se během posledních několika dekád ohřívá. Oceánografové z Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) a Washingtonské univerzity v Seattlu nyní zjistili, že během stejného období se také vytvořilo menší množství antarktické spodní vody. Z dat získaných v letech 1980 až 2011 vyplývá, že průměrná rychlost úbytku antarktické spodní vody v posledních dekádách je asi 8 milionů metrických tun za sekundu. To odpovídá například padesátinásobku průměrného průtoku řeky Mississippi.

Zdroj: Science Daily, Journal of Climate

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.