Ani služební zákon nezaručí apolitickou státní správu, míní komentátor

7. srpen 2014

Generální ředitelství státní služby nevznikne. Vládní koalice souhlasila, že většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra, část na sebe vezme rezort financí.

Ve sporu o podobu služebního zákona zatím tedy vyhrává opozice v čele s ODS a TOP 09.

„Je to vítězství opozice, ale jinak to ani nemohlo dopadnout,“ zhodnotil v našem vysílání komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Opozice našla velmi účinný obstrukční nástroj a hrozilo, že se podaří přijatý novely služebního zákona zcela zablokovat.

„Je to legitimní demokratický postup," popsal Honzejk postup opozice. "Obstrukce je nástrojem demokratického provozu."

Podle Honzejka je ale politická shoda na služebním zákoně ústřední. „Nastavujeme podobu státní správy na dlouhá léta dopředu. Není to něco, co lze měnit s každou novou vládou."

Blýskání na časy lepší politické kultury?

Premiér Bohuslav Sobotka ústupek koalice na tiskové konferenci vlády zhodnotil jako "novou politickou kulturu". Jedná se skutečně o nový směr v politických jednání, nebo jde jen o výmluvu?

„Byl bych rád, kdyby to bylo nastavení nové politické kultury, ale Sobotkovo vyjádření musíme číst jako alibi," soudí komentátor.

Místo tzv. superúředníka vznikne další politicky odvozená funkce. K odpolitizaci státní služby tak úplně nedojde, ale Honzejk považuje za důležitější změnu celkového pojetí moci. „Musí dojít k celkové změně uvažování, aby se celá politika nevykládala mocensky.“

„Zákon vytvoří rámec, ale jestli budeme mít nepolitickou, profesionální a občanům sloužící státní správu, záleží jen na politické kultuře," shrnul komentátor Hospodářských novin.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio