Americký lékař dostal doživotí za sexuální obtěžování gymnastek

Stránky světových médií tento týden zaplnily dva případy zneužívání moci k sexuálnímu obtěžování mladých žen a dívek. Ve Spojených státech si bývalý lékař amerického gymnastického týmu Larry Nassar vyslechl rozsudek de facto doživotního vězení.

„Právě jsem podepsala váš rozsudek smrti. Nezasloužíte si už nikdy vyjít z vězení,” řekla Nassarovi americká soudkyně Rosemarie Aquilinaová. Larry Nassar, který byl lékařem amerických gymnastek a vyučujícím i praktikujícím doktorem na Michiganské univerzitě, byl odsouzen k odnětí svobody na 40 až 175 let za sexuální obtěžování ošetřovaných sportovkyň.

Nassar si během procesu vyslechl svědectví celkem 156 žen a dívek. Jako poslední promluvila právnička a bývalá gymnastka Rachael Denhollanderová, která proti Nassarovi poprvé veřejně vystoupila už v roce 2016.

Svaz nutil oběti mlčet

Pachatel je za mřížemi, dlouhý proces nápravy tím ale teprve začíná, komentuje dění britský deník Guardian. Dosud padla vina za hrůzné činy převážně jen na osobu lékaře.

Ale mnohá svědectví podle listu zmiňovala další jedince a celé instituce, které po dobu dvaceti let údajně umožňovaly nebo zanedbaly povinnost zabránit zneužívání sportovkyň: Michiganská univerzita; organizace USA Gymnastics, která je nejvyšším orgánem gymnastického sportu ve Spojených státech; dále americký olympijský výbor (USOC) a elitní gymnastický klub Twistars, který sportovkyně k Nassarovi posílal.

Proti všem těmto institucím byla podána žaloba, ve které sportovkyně udávají, že si na lékaře opakovaně stěžovaly svým koučům a poradcům, tělocvikářům na univerzitě i policii. Jejich stížnosti ale nikdy nebyly podnětem k zahájení řádného vyšetřování.

Britská premiérka Theresa Mayová

Několikanásobná olympijská medailistka Aly Raismanová řekla, že ji gymnastický svaz pod pohrůžkami nutil mlčet. McKayla Maroneyové podle svých slov zase byla nucena podepsat závazek mlčenlivosti výměnou za finanční odškodnění, popisuje Guardian.

Britská charita končí

Skandál se nevyhnul ani Velké Británii. Ekonomický list Financial Times zveřejnil reportáž, která popisuje skandální chování byznysmenů a dalších vlivných mužů na charitativní večeři organizace Presidents Club v Londýně.

Na akci byli zváni výhradně muži, o které se mělo za úkol postarat 130 mladých hostesek. Ty musely být podle inzerátu vysoké, štíhlé a pohledné, na sobě pak musely mít krátké černé šaty opásané tlustým páskem připomínajícím korzet, černé prádlo a černé boty. V popisu jejich práce bylo popíjet alkohol společně s hosty. Na místě byl podle článku také “vynucovací tým”, který měl dívky povzbuzovat, když se zdráhaly nebo se příliš dlouho zdržovaly na toaletě.

Reportáž zpracovala novinářka Madison Marriageová, která se nechala najmout jako jedna z hostesek. Popisuje nevhodné chování ze strany přítomných mužů: doteky, obscénní komentáře a návrhy, posazování do klína a pozvánky na soukromé večírky.

Odezva na odhalení ale přišla rychle: britští poslanci chystají vyšetřování, premiérka Theresa Mayová vyjádřila mimořádné znepokojení. Účastníci, dárci a příjemci vybraných finančních prostředků se snažili od akce distancovat.

Dvě dětské nemocnice reagovaly vrácením získaných peněz. Charitativní fond ještě v den zveřejnění reportáže oznámil, že končí své působení a veškeré zbylé finance rozdělí potřebným – pokud tedy najde příjemce, zamýšlí se deník Washington Post.

Spustit audio