Americký Amazon a jihokorejský Nexen. Má být ČR dodavatelem levné pracovní síly?

15. květen 2014

Sklady amerického Amazonu v Brně či výroba pneumatik jihokorejského Nexenu. Tyto připravované velké investice zahraničních firem v ČR spojuje mimo jiné požadavek na levnou a málo kvalifikovanou pracovní sílu. Bude to pro nás do budoucna přínosem nebo spíše naopak? Nejen na to jsme se v Ranním Plusu zeptali Kamila Blažka, předsedy Sdružení pro zahraniční investice.

Zastupitelé Ústeckého kraje schválili prodej pozemků jihokorejskému výrobci pneumatik. Otevřeli tak cestu hlasování o konečné podobě smlouvy s investorem a potažmo také investici, která by v první fázi měla mít hodnotu více než 22 miliard a přinést pracovní místa až 1000 lidem.

Pokud se firmě bude dařit, počítá se s investicí až 40 miliard a vytvořením pracovních míst až pro 2300 lidí. To by byl pro region s vysokou nezaměstnaností přínos a navíc by se jednalo o největší investici v ČR v posledních letech.

„Česká republika nabízí investorům kombinaci dobré kvality s přijatelnou cenou, navíc se schopností nabídnout řadu synergií, které se týkají infrastruktury nebo geografické polohy,“ řekl ve vysílání Kamil Blažek a upozornil také na to, že ČR se mezi Korejci těší obecné popularitě.

Investice v takové výši a s větší přidanou hodnotou podle něj přijít nemůže. „Společnosti, které u nás v oblasti vědy a výzkumu investovaly, byly v naprosté většině firmy, které už zde měly nějakou jinou aktivitu, měly nebo mají tady výrobu, zaměstnance, centra sdílených služeb. Poté, co o České republice a pracovní síle získají více informací, jsou zde schopny umístit i svoje výzkumné a vývojové centrum.

Stavbě skladů Amazonu v Brně se budeme věnovat dnes v pořadu Zaostřeno od 18:40.

autoři: Pavla Králová , bum
Spustit audio