Američané přestávají vnímat Vánoce jako křesťanský svátek

17. prosinec 2017

Konzervativní američtí křesťané během vánočních svátků s trpkostí zdůrazňují, že dnes liberální vlivy záměrně připravují oslavy narození Ježíše Krista o spirituální rozměr. „Díky novému průzkumu společnosti Pew Research Center budou mít věřící letos o čem přemýšlet,“ píše s lehkou ironií deník New York Times. Studie prokázala, že i v USA se postoj k Vánocům pomalu ale jistě proměňuje.

Podle šetření, které proběhlo v předvánočních týdnech mezi patnácti sty respondenty, náboženský rozměr oslav skutečně slábne.

A velkému množství dotázaných to navíc vůbec nevadí. „Vánoce slaví na devadesát procent Američanů, což se od roku 2013 prakticky nezměnilo,“ citují newyorské Timesy společnost Pew. Šestapadesát procent respondentů registruje, že křesťanský rozměr Vánoc už není tak silný jako v minulosti, jen dvaatřicet procent je tím ale znepokojeno.

Letos si v USA připomíná Vánoce primárně jako svátek narození Krista 55 procent Američanů. Před pěti lety to bylo 59 procent. Třetina dotázaných vidí ve Vánocích především tradiční kulturní svátek. V roce 2013 šlo na půlnoční či na nějakou jinou bohoslužbu 54 procent Američanů, letos to plánuje jen něco málo přes polovinu respondentů.

Jesličky začínají vadit

Donald Trump

Do takzvaného „boje o Vánoce“ se letos zamíchal i prezident Donald Trump. Postěžoval si, že politická korektnost nutí lidi upouštět od přání „Merry Christmas“ ve prospěch obecnějšího „Happy Holidays“.

Patrné je to zejména v komerční sféře – od křesťanského kontextu například úplně upustil řetězec kaváren Starbucks. Trump na setkáních se svými stoupenci opakovaně zdůrazňuje, že za jeho prezidentování se bude opět říkat beze strachu a rozpaků „Merry Christmas“.

Podle šetření to ale nechává Američany chladnými. Na dvaapadesát procent respondentů řeklo, že jim změny na předtištěných přáních nevadí, a jen 32 procent tvrdí, že zůstane u tradičního pozdravu.

Za posledních pět let naopak přibylo Američanů, kterým vadí jesličky na veřejných prostranstvích. „Momentálně je proti zjevně náboženským symbolům na veřejnosti šestadvacet procent obyvatel USA,“ uzavírá list New York Times.

autor: rma
Spustit audio